Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Българската православна църква чества днес Томина неделя
19 Април 2015
Това е денят, в който моментното неверие на апостол Тома става олицетворение на миговете на колебания и съмнения, в които изпада всеки един човек

Българската православна църква отбелязва днес втората неделя след Възкресение Христово, посветена на Св. апостол Тома, и известна сред народа като Томина неделя. По този повод във всички епархии се отслужва празнична Света Литургия.

Това е денят, в който моментното неверие на апостол Тома става олицетворение на миговете на колебания и съмнения, в които изпада всеки един човек. Томина неделя е последният ден от седмицата след Великден, наречена още светла или празна неделя, защото е празна откъм работа и в 7-те дни не се работи.

Ето как епископ Тихон от Храм-паметника "Свети Александър Невски" възприема Томина неделя:

Църквата го посочва на всички хора за това, че дори и един толкова близко стоящ до Господ Исус Христос човек като апостол Тома, когато са му казали, че Господ е възкръснал, е проявил едно недоверие. Но ето че това е станало и той действително е повярвал. Недоверието или съмнението се счита като първата стъпка към знанието.

Всички обаче според епископ Тихон трябва да излязат и да гласуват на парламентарните избори днес и да поемат отговорността си, казвайки още следното:

Всички са длъжни да отидат да гласуват. Това е нашият живот, всички сме длъжни да отидем и да кажем какво желаем.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.