Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Католиците празнуват Великден
31 Март 2013
По обяд новият папа Франциск ще отслужи тържествената Великденска меса и ще отправи първото си послание "Урби ет орби"

Католическият свят празнува днес Възкресение Христово. По обяд новият папа Франциск ще отслужи тържествената Великденска меса и ще отправи първото си послание "Урби ет орби". Той ще поздрави вярващите в отделните държави на десетки езици.

Франциск ръководи снощи тържественото Великденско бдение в базиликата "Св. Петър". В началото огромната църква, най-голямата в християнския свят, бе потънала в мрак, напомнящ за тъмнината в гробницата на Исус преди Възкресението му. Около 10 000 вярващи запалиха свещите си, когато папата мина по главната пътека и едва след това светнаха и лампите в базиликата.

Франциск, който бе облечен в сравнително скромни одежди, за разлика от предшественика си Бенедикт Шестнайсети, произнесе проста проповед, преразказвайки библейската история за жените, които отишли в гробницата на Исус и с изненада видели, че той не е там.

Бившият архиепископ на Буенос Айрес призова слушателите си "да не се боят от Господните изненади", никога да не губят доверие по време на изпитанията и премеждията на ежедневието, а също така, ако са се заблудили, да позволят на Бог да се завърне в живота им. Ако досега сте държали Исус настрана, пристъпете към него. Той ще ви приеме с отворени обятия, каза папата на италиански.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.