Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Curiosity: Условията на Марс са били благоприятни за живот
14 Март 2013
Основната цел на мисията е да се отговори на въпроса дали е имало условия на Марс. Сега ние знаем, че отговорът е - да

Анализът на скални проби, получени от марсохода Curiosity по време на сондиране, показва, че условията на Марс са били благоприятни за наличието на микроорганизми в него, според НАСА. В почвата на Марс, са открити ключовите съставки за живот: сяра, азот, водород, кислород, фосфор и въглерод. Пробите са били доставени в химическата лаборатория на Curiosity миналия месец, когато машината е използвана за първи път от учените да дълбае край древно речно корито на кратера Гейл.

Основната цел на мисията е да се отговори на въпроса дали е имало условия на Марс, за поддържане на живот. Сега ние знаем, че отговорът е - да, коментира Майкъл Майер, ръководител на програмата за изследване на Марс в НАСА.

Резултатите от анализа, извършен с апаратите SAM и Chemin, показват, че дъното на реката могат да живеят микроорганизми. Почвата е съставена от глинести минерали, сулфатни минерали и някои други вещества. Тази влажна среда, за разлика от много други места на Марс не е много кисела или солена.

Откритите глинени минерали са продукт на взаимодействието на прясна вода с магмени минерали като оливин, който също присъства в отлаганията. Наличието на калциев сулфат при глината показва, че почвата на Марс е била неутрална или леко алкална.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.