Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Християнският свят празнува Рождество Христово
25 Декември 2011
Във всички епархии на Българската православна църква ще бъде отслужена празнична света литургия

Християнският свят празнува днес Рождество Христово – Коледа. Във всички епархии на Българската православна църква ще бъде отслужена празнична света литургия. Лично Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим ще оглави Василиевата Света Литургия в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски” за Рождество Христово. Празничното богослужение ще започне в 9.30 часа.

Папа Бенедикт XVI се помоли за жертвите на глада, наводненията и конфликтите по света в традиционното си Коледно послание. Папата призова международната общност да окаже помощ на страдащите от глада в Африканския рог, призова за край на кръвопролитията в Сирия и изрази надежда, че арабските въстания ще помогнат на "общото благо". Най-силните му думи бяха насочени срещу войните и в полза на помирението.

В традиционното си Коледно послание "Urbi et orbi" "Към света и към града" Светият отец благослови хилядите вярващи от цял свят, които се бяха събрали на площад "Свети Петър" във Ватикана. Посланието си Папата отправи на 65 езика, включително и на български: Честито Рождество Христово!

Според Евангелието рождението на Сина Божий Исус Христос е станало в град Витлеем, провинция Юдея. Пророк Данаил предсказал, че Христос ще се яви 490 г. след възстановяването на Йерусалимския храм. С приближаването на указаното време всички надежди на юдеите се устремили към идващия Месия. Малко преди раждането майка Му Мария, заедно с Йосиф отива във Витлеем. Те не могли да намерят място в страноприемницата и били принудени да се подслонят в една пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. Тук Мария родила сина си, повила го в пелени и положила в ясли, където били привързани магаре и вол. С дишането си животните сгрявали божествения Младенец. В мига на рождеството в небето пламнала необикновена светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири били и първите хора, които се поклонили на Бога-Син. Младенецът Исус почитат и трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда. С раждането си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.

Празникът започва в първите часове на 25 декември. Той е своебразно продължение на Бъдни вечер. Всички ходят на църква. Прави се традиционното общоселско хоро. На Рождество Христово свършват постите и обядът е блажен и много богат. На него задължително се поднася баница с най-различни плънки - месо, зеле, гъби, праз, тиква и др. Основните ястия през този и следващите са приготвени от свинско месо. Коледните празници продължават до Стефанов ден - 27 декември. През тези дни не трябва да се работи.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

БЪЛГАРИН
26 Dec, 2011 | 18:46

Пророк Даниил предсказал, че Христос ще се яви след 490 г. от възстановяването на Йерусалимския храм; пророк Михей означил мястото на Неговото раждане - Витлеем (Мих. 5:2; Мат. 2:6). И така Иисус е роден в общество на есеи - случва се чудото на боговъплъщението – рождението по плът на Божия син Иисус Христос, който е Божият Син и Спасител на всички хора. Най-властният акт на световната история се извършва по един най-незабележим начин. Той е живял, говорел и общувал с юдеи. Спазвал е вярата на предците си и естествено ние сме приели нещата от юдеизма преди да стане Христос Иисус, а при Възкресението – Господ Бог. Защото две хиляди години светът не позна нищо по-човешко, нищо по-светло, нищо по-ново, нищо повече от това, което е оставил Христос Иисус на народите по тази планета Земя. И тогава кой друг учител може да е над него, кой друг може да пребъдва в нас, кой друг може да ни дава сила за Мъдростта, Истината и Живота вечен?

Ангел
25 Dec, 2011 | 20:00

Помнете Бога Българи. Пазете светлото в душите си. Всичко друго ще се нареди с времето:) Светли празници и много любов ви желая!

БГ ШОП
25 Dec, 2011 | 17:02

ПОЖЕЛАВАМ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ, ПО-МАЛКО ЗЛОБА И ЗАВИСТ - ДА НЕ ГЛЕДАТЕ КАКВО ИМА В ЧУЖДАТА ПАНИЧКА, ВЪПРЕКИ, ЧЕ ВАШАТА Е ПРАЗНА. БЕЗ ЖАЖДА ЗА МЪСТ И УНИЩОЖЕНИЕ НА ВСИЧКО, КОЕТО МЪРДА ОКОЛО НАС! РУБИНЕНАТА ПЕТОЛЪЧКА НАД ПАРТИЙНИЯ ДОМ Я ОТНЕСЕ В ЗАБВЕНИЕ ОТДАВНА ВЪРТОЛЕТА-ХА ХА ХА ХА. СМИРЕТЕ СЕ, ЗАЩОТО НЕМАЛКО БЪЛГАРИ СА ЗА ТАМ! МОЛЯ ВИ, УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ ОСТАВЕТЕ НЕЩО И ЗА ПОКОЛЕНИЯТА, ЗАЩОТО ПО ТЕЗИ ЗЕМИ И СЛЕД ВАС, ТРЕВА ТРЯБВА ДА ПОНИКНЕ, ДАНО !!! ПОЖЕЛАВАМ ВИ БЪЛГАРИ ПО-МАЛКО ДА КРАДЕТЕ, А НА ДУХОВНИЦИТЕ ОТ Б. П. Ц. ДА СЛЯЗАТ ОТ МЕРЦЕДЕСИТЕ, ДА СВАЛЯТ ЗЛАТНИТЕ ЧАСОВНИЦИ И 10 РЕДА ЗЛАТНИ ЛАНЦИ И ДА ОТИДАТ СРЕД МИРЯНИТЕ, ЗА ДА ГИ ПОПИТАТ ИМАТ ЛИ НУЖДА ОТ МАЛКО ВЯРА В ДОБРОТО И НЕПРЕХОДНОТО!!!!!!!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.