Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Католическата църква обяви Папа Йоан Павел II за блажен
1 Май 2011
Честванията за това събитие, което привлече около един милион вярващи, започнаха още от снощи

Покойният папа Йоан Павел II беше обявен за блажен само шест години след кончината му. Това стана на тържествената церемония в Рим. Честванията за това събитие, което привлече около един милион вярващи, започнаха още от снощи.

Първото голямо събитие във връзка с беатификацията на папа Йоан Павел II беше общата молитва, която през изминалата нощ събра почти 200 хиляди души на древноримския стадион "Чирко Масимо".

Пеенето на религиозни химни със свещи в ръка се редуваше със спомените за папа Войтила, които разказаха хора, прекарали близо до него голяма част от 27-те години на понтификата му, като личният му секретар монсиньор Дживиш и прессекретарят на Светия престол Наваро Валс. Вълнение предизвикаха думите му, че църквата не прави светците, а само признава, че животът им е бил свят. "Йоан Павел II вече беше светец", каза той. Френската монахиня Мари Симон-Пиер разказа за необяснимото си оздравяване от Паркинсон, което беше признато от Ватикана за чудо и направи възможна беатификацията на папата-поляк.

На тържествената церемония по беатификацията, предвождана от папа Бенедикт XVI присъстваха 87 официални делегации, 16 държавни глави и представители на 5 кралски фамилии. България беше представена от Председателя на Народното събрание Цецка Цачева. По време на религиозната служба папа Бенедикт XVI оглави дългата процесия от кардинали и 800 свещеници.

Саркофагът с тленните останки на блажения папа Йоан Павел II беше изнесен от криптата и положен пред централния олтар на базиликата "Свети Петър", където вярващите могат да минат на поклонение, съобщава БНР.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.