Факти, Анализи, Коментари
   30 Януари 2023
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес отдаваме почит на мъртвите си близки- Голяма Задушница е
10 Февруари 2018
Традицията повелява посещение на гроба и раздаване на храна на близки и непознати да поменат починалия

Православната църка отбелязва днес  Голяма Задушница. Това е празник в памет на починалите, които един ден ще възкръснат за вечен живот, както казва свети апостол Павел в посланието си до римляните: "Ако пък сме умрели с Христа, вярваме, че и ще живеем с него".

 Не е случайно, че задушниците са в съботен ден - тогава Исус Христос бил също покойник и с тялото си бил в гроба.

Голямата Задушница пред Великия пост е първата за 2009-а. Тя е на 21 февруари в съботата преди Неделя Месопустна (Месни заговезни), когато в храмовете, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд. През седмицата след тази неделя християните се подготвят за бъдещия пост.

На Задушница живите посещават гробовете на своите починали близки. Там палят свещи, прикадяват (по-добре е да се извърши от свещеник) с тамян, поставят цвета. Правят се т. нар. раздавки и помени. Варено жито, пита, вино, сладкиши, месо се раздават на роднини, съседи, непознати, бедни, та като вкусват от тях, да си спомнят за умрелите. Житото е знак на нашето бъдещо възкресение, защото по думите на свети апостол Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре.

Виното символизира пречистатата кръв на Исус Христос в тайнството на светото Причастие .

Паленето на свещи е символ на нашата гореща вяра, а пламъчетата им напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята - добродетелите на човека в гроба. Мъртвите, вярвали в Христа, не се ревнуват помежду си. Редно е да посещаваме и гробовете на други починали, да се молим и за тях, а не само на нашите най-обичани и скъпи хора.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2023 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.