Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Израeлски психолог уличи Мойсей в наркомания
5 Март 2008
В Библията се говори, че хората виждат звуци, а това е класически симптом, обяснява проф. Бени Шанон
Мойсей повежда израелтяните към Обетованата земя след като бог Йехова му се явява в планината Синай
Мойсей повежда израелтяните към Обетованата земя след като бог Йехова му се явява в планината Синай

Професор Бени Шанон от Еврейския университет в Йерусалим е стигнал до извода, че Мойсей се е намирал под въздействието на психотропни вещества, когато е получил десетте божи заповеди на върха на планината Синай, съобщи агенция France Presse.

Както предполага проф. Шанон, който се занимава с когнитивна психология, в библейски времена употребата на халюциногени се е явявала неотменна част от религиозната практика на израилтяните. Древните евреи, смята психологът, са използвали в религиозните обреди напитки от седефче, отровно растение, което се използва и за лечебни цели или от кори на акация.

" Когато става дума за Мойсей на планината Синай, това или е било свръхестествено космическо събитие, в което аз не вярвам, или легенда, в която също не вярвам или- което ми се струва твърде вероятно, събитие, което е обединило Мойсей и народа на Израел под влиянието на наркотици", казва Шанон в радиоинтервю.

Най-вероятно, смята психологът, Мойсей също е бил в състояние на наркотично опиянение, когато в  горящия, но не изгарящ трънлив храст той е съзрял бог Йехова, призоваващ го да поведе съплеменниците си към Обетованата земя." В Библията се говори, че хората виждат звуци, а това е класически симптом", обяснява Шанон.

Един от доводите за подобен извод идва от личния опит на професора. Той разказва, че през 1991 година в горите на Амазонка в Бразилия за пръв път опитал напитка от растението аяхуаска /Banisteriopsis caapi/ и също е " видял звуци" с религиозно съдържание. Оттогава той неведнъж е употребявал халюциногенното растение и дори е написал книга за неговите свойства, отбелязва вестник  Ha'aretz.

"Не всеки, обаче, който употребява подобни растения, създава Тора. За това е необходимо да си Мойсей.", е заключението на изследователя. Шанон, който е бивш декан на факултета по психология на Еврейския университет, публикува резултатите от своите проучвания в новия брой на списанието по археология и културология " Time and Mind".


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
01 Jun, 2009 | 03:46

******


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.