Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Отряди папски екзорсисти обявяват война на Сатаната
1 Януари 2008
Всяка епархия трябва да има няколко подготвени за директен сблъсък с дявола свещеници

Папата нареди на епископите да създадат отряди от екзорсисти, които трябва да се противопоставят на възраждането на сатанизма. Ватиканските прелати изразяват безпокойство от повишения интерес към окултните практики. Свещениците ще се обучават как да се изправят срещу това, което духовниците наричат крайна форма на " безбожие". Всеки епископ трябва да осигури своята епархия с няколко специално подготвени свещеници, обучени за борба с дявола.

За тази инициатива на католическия новинарски интернет сайт Petrus разказва 82 год. отец Габриеле Аморт, " главен екзорсист на Ватикана".

"Слава Богу, най-накрая се намери понтифик, който реши наистина да се бори с дявола - казва той- Прекалено много епископи не възприемат проблема сериозно и не учат свещениците как да водят тази борба. Днес трудно може да се намери наистина подготвен екзорсист. За щастие, Бенедикт ХVІ сериозно възприема злото и произлизащата от него опасност - още от времето, когато беше префект на Конрегацията на верската доктрина." Това е най-старата конгрегация на Римската курия. Бенедикт / тогава кардинал Ратцингер/ я оглавява от 1982 година до 2005, когато става Папа.

Според отец Аморт, като префект на Конгрегацията, Бенедикт не е пропускал нито един случай да предупреди човечеството за заплахата, идваща от дявола. Той съобщи още, че Папата има намерение да възстанови молитвата на архангел Михаил, която традиционно се е произнасяла в края на католическата меса, докато през 1960 година не е прекратена от Папа Йоан ХХІІІ. Тази молитва се възприема като защита от дявола.

"Молитвата е предназначена не само за клира, но и за миряните. Тя трябва да им помогне да се справят с бесовете", каза отец Аморт.

Отец Паоло Скарафони, който преподава екзорсизъм във Ватикана, заявява, че хората губят вяра в църквата и заради това все повече се интересуват от сатанизма и окултните практики. Той добавя " Когато страдат, хората мислят, че дяволът ще им помогне да си решат проблемите. Нас ни заливат с молби да изгоним бесовете".

Особено силно безпокойство Ватикана изразява по повод на факта, че младежта е подложена на влиянието на сатанински секти чрез рока и интернет.

По теория според една от нормите на действащото в рамките на католическата църква Канонично право от 1172 година, процедурата на екзорсизъм може да се провежда от всеки свещеник. На практика обаче с това се занимават единици. Законът уточнява, че екзорсистът трябва да е " благочестив, сведущ, разсъдлив и да води богоугоден живот".

Ритуалът на екзорсизма включва серия обреди и молитви, които викат на помощ Господ и трябва да прекратят властта на "демона" над жертвата.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.