Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Jools Holland се завръща към голямата си любов в “Piano”
15 Ноември 2016
Aлбумът е посветен на 50-годишната му връзка с пианото
Пианистът, композитор и музикална легенда Jools Holland ще издаде албум, посветен на 50-годишната му връзка с пианото. Маестрото изследва различни музикални стилове и пиана в “Piano”, който ще излезе на 2 декември.
Наскоро записаната колекция включва колаборация с видния музикант и продуцент Brian Eno, който пее бек вокали и експериментира със звученето в песента “Last Date”. Албумът, записан под погледа на продуцента Laurie Latham, представя и общата работа на Jools и Rhythm & Blues Orchestra по три песни “Strange Cargo”, “Romantic Ruin” и “Bumble Boogie”, където Holland цитира Prelude No 1 на Bach.

По-рано тази година Jools изнесе изненадващ концерт в St. Pancras International station в Лондон на пиано, дарено от Sir Elton John. Музикантът импровизира със звученето на три песни “Bang And Pop”, “Bumble Boogie” и “Last Date”. Изпълненията му могат да бъдат чути в официалния му YouTube канал.

Колекцията “Piano” включва осем оригинални композиции и десет внимателно селектирани творби на любими негови изпълнители. Началото поставя “May”, която е повлияна от френския композитор Olivier Messiaen, който слушал песните на птиците за вдъхновение. Jools създава невероятен разговор между клавишите на пианото и птичите песни. Песента “Grand Hotel” е дело на Jools и Sting. В този запис тя е напълно променена, с добавени съвременни елементи и леко пиано. От бароковия контрапункт “Christabel” до свежото буги “Band And Pop”, стилът на Jools е непогрешим. Освен своите творби, той изпълнява песните на невероятни джаз артисти като Mary Lou Williams, Sidney Bechet, Freddie Slack и Erroll Garner.

В сърцето на албума се намира вдъхновен от Jimmy Yancey и  Lloyd Glenn блус шедьовър в четири части. Съвместната му работа с Dr John и дългогодишното им приятелство помага на Holland да пресъздаде композицията “Dorothy” по несравним начин. Може би най-неочакваната творба, влязла в колекцията, е версията на “Eruption”, оригинално на датската прог рок група Focus. Съпоставяйки я с “Last Date” сме убедени, че само Jools би могъл да събере на едно място толкова различни стилове в завършено цяло с невероятното си пиано. 

Jools е изключително талантлив и това си проличава още когато е дете – научава се да свири на пиано по звук на 8 години. В ранните си тийнейджърски години музикантът е достатъчно опитен, за да изнася концерти в заведения в югоизточен Лондон и източните пристанища. По-късно започва да записва с всички, от Amy Winehouse до Eric Clapton. През 2002 излиза документалния филм в две части “Jools’ History Of The Piano”. В момента музикантът е част от известния Rhythm & Blues Orchestra.

До края на годината Jools обикаля Обединеното кралство. Той, заедно с девентадесетте си музиканти, отново ще тръгнат на път през май и юни 2017 за турне в Обединеното кралство. С вокалите на динамичното трио Louise Marshall, Beth Rowley и чувствената Ruby Turner, шоуто определено е гарантирано.

Оркестърът му е съставен от невероятни солисти и служи за представянето на творбите му, които варират от ска, през ритъм енд блус, буги и елементи, които хората познават и обичат.

Записът “Piano” ще бъде на музикалния пазар от Орфей Мюзик, изключителен лицензиант на Warner Music International. 


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.