Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Антонио Бандерас открива Седмицата на испанското кино в България
11 Юни 2013
Актьорът ще остави отпечатъците си за "Зала на славата" в НДК

Световноизвестният актьор и режисьор Антонио Бандерас ще представи XX-то издание на Седмицата на испанското и ибероамериканското кино в България.

Това ще стане на специална пресконференция, която ще се проведе днес в зала "Мати", НДК от 18.00 часа, съобщиха от испанското посолство у нас. За програмата на кинофестивала ще говорят и Хосе Луис Тапиа, посланик на Испания в България, както и представител на Националния дворец на културата. По време на представянето Бандерас ще остави отпечатъците си за "Зала на славата" в НДК, който е традиционен домакин на фестивала.

XX-то издание на Седмицата на испанското и ибероамериканското кино ще се състои от 12 до 16 юни в зала "Люмиер" на Националния дворец на културата. Фестивалът се провежда по инициатива на посолството на Испания и отново разчита на съдействието и участието на посолствата на Аржентина, Куба, Венецуела, Чили, Еквадор и Колумбия, както и на Отдела по образователните въпроси и Институт Сервантес. Ще бъдат показани общо 15 ибероамерикански и испански филма. Седмицата на киното се организира с желанието да достигне до всички любители на киното, а не само до публиката, владееща испански език, поради което, по традиция входът за прожекциите ще бъде свободен, а по-голямата част от филмите ще имат субтитри на български или на английски език.

Друга изненада ще бъде посещението на Карлос Саура в София, по повод връчването на титлата Доктор хонорис кауза на НАТФИЗ. В неделя, 16 юни, в 20.00 ч. гостът ще закрие Седмицата на киното и ще бъде прожектиран филмът "Мама стана на 100". Ден по-рано - в събота, 15 юни, от 10.00 до 12.00 ч. се предвижда майсторски клас на Карлос Саура и анализ на неговия филм "Кармен" в НАТФИЗ.

Официалното откриване на ХХ Седмица на киното ще се проведе на 12 юни, сряда, в 19.00 ч. с премиерното представяне в България на филма "Тялото" на режисьора Ориол Пауло. Ще бъдат представени всички жанрове на седмото изкуство: романтичната аржентинска и чилийска комедия, трилърът чрез колумбийското кино, трагикомедии от Куба и драми от Еквадор и Венецуела. Пълната програма на XX Седмица на испанското и ибероамериканско кино е публикувана на уеб-страницата на Посолството на Испания в България. /БГНЕС


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.