Факти, Анализи, Коментари
   4 Август 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Експедиция на Census of Marine откри необичайни видове морски обитатели
12 Декември 2006
Eaugaptilis hyperboreus живее в кратера на вулкан, където температурата на водата е 407 градуса по Целзий.
Eaugaptilis hyperboreus живее в изключително екстремални условия /снимка РhysОrg/
Eaugaptilis hyperboreus живее в изключително екстремални условия /снимка РhysОrg/

По време на експедиция на Census of Marine, чиято цел е изследване на морските дълбини, учените откриха необикновени нови същества, способни да живеят в изключително екстремални условия. Например, в Атлантика на дълбочина 3,2 км е открита скаридата Eaugaptilis hyperboreus, живееща в кратера на вулкан, където температурата на водата е 407 градуса по Целзий. По този начин морето е станало дом за този вид скариди, който се предполага, че е изчезнал преди 50 милиона години, съобщи РhysОrg. На дълбочина приблизително 4,8 километра в Саргасово море изследователите са открили няколко нови вида, които се хранят един от друг или живеят от органичен материал на други същества, намиращи се по-високо в хранителната верига.   

Докладът е част от изследването на живота в океана, което ще бъде окончателно публикувано през 2010 година. Групата Census of Marine се финансира от различни правителства, ООН и частни организации. В проекта, по един или друг начин, участват около 2000 учени от 80 страни. Според данните на специалистите в света са известни 16 хиляди морски риби и 70 хиляди морски бозайници. Над хиляда от тях са открити по време на експедициите на Census of Marine.

През тази година учените са предприели 19 експедиции в океана, а двадесетата в момента продължава в Антарктика. По време на това изследване бе открито, че морският живот съществува на тъмно, даже и под антарктически лед с дебелина около 500 метра. Освен това през годината специалистите откриха на остров Мадагаскар нов вид каменист омар с тегло около 2 килограма. В Португалия, в каньона Назаре (Nazare) бяха открити едноклетъчни същества, които живеят на дълбочина около 4,2 километра.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.