Факти, Анализи, Коментари
   4 Август 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Открит е нов вид мравки, способни да живеят под вода
14 Март 2006

Уникалното насекомо, с дължина на тялото около един сантиметър, живее в тропическите райони сред мангрови насъждения.

     Австралийски учен от университета “Джеймс Кук” в град Таунсвил (Townsville James Cook University) откри нов вид насекоми – мравки, способни да живеят под водата, съобщи ABC news. Това е единствената известна до този момент мравка, която може не само да плува, но и дълго време да се намира под водата, спасявайки се по този начин от хищниците, отбелязва учения. Уникалното насекомо, с дължина на тялото около един сантиметър, живее в тропическите райони основно сред мангрови насъждения, съобщи биологът д-р Саймън Робсън (Simon Robson), специалист в еволюцията на насекомите.

     Според него забележителен е факта, че откритието не е направено в резултат на целенасочено и продължително изследване, а съвсем случайно. “Аз работих със снимачен екип в северната част на щата Куинсленд, където подготвяхме научно-популярен филм за насекомите, обитаващи мангровите насъждения. По време на снимките забелязахме необичайно поведение на отделни екземпляри в колония от мравки. Те не само се придвижваха спокойно във водата, а и се потапяха на значителна дълбочина. Последващото изучаване на тези животни доведе до неочаквано откритие”, - отбеляза д-р Робсън.

     Според теорията на изследователя способността за плаване и дълго пребиваване във водата мангровите мравки са придобили в процеса на еволюция, защитавайки се по този начин от многобройните хищници, живеещи по брега.

     Сега ученият-ентимолог в сътрудничество със специалисти от Катедрата по тропическа биология към Таунсвилския университет планират провеждане на серия от изследвания на новия представител на насекомите.

     “Както показва практиката за извършване на откритие не е нужно да се пътува до далечни страни и други континенти. Удивителното и непознатото е редом до нас. Ние просто трябва да го забележим”, - завършва ученият.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.