Факти, Анализи, Коментари
   4 Август 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени получиха плазма с температура 2 милиарда градуса и нарушиха закона за запазване на енергията
10 Март 2006

За сравнение, температурата във вътрешността на Слънцето е около 15 милиона градуса.


Z-машината в Националната лаборатория Сандиа
     Американски учени успяха да получат плазма с рекордно висока при земни условия температура, превишаваща 2 милиарда градуса по Целзий. Откритието е направено в Националната лаборатория Сандиа (Sandia National Laboratories), разположена близо до град Албукърке, щата Ню Мексико, съобщи Live Science.

     Рекордното постижение е постигнато със специална лабораторна установка наречена Z-машина. Тя представлява особен ускорител на елементарни частици и най-мощния в света генератор на рентгеново излъчване, който е бил създаден за моделиране на условията на ядрен взрив. Авторите на експеримента за момента не могат да обяснят как са успели да достигнат този уникален резултат.

     “Отначало не повярвахме! Повторихме експеримента много пъти, за да се уверим, че разултата не е случаен.”, - споделя ръководителят на проекта Крис Диней(Chris Deeney).

     За сравнение, температурата във вътрешността на Слънцето е около 15 милиона градуса, а температурата, която до момента бе достигната при експерименти свързани с термоядрен синтез е не повече от 500 милиона градуса.

     Обикновено за получаване на високотемпературна плазма в установката се пропускат свръхкратки импулси от електрически ток с големина 20 милиона ампера през много тънки нишки от волфрам. В проведения експеримент вместо волфрам е използвана стомана и именно с тази разлика изследователите свързват получения резултат.

     Удивителен е и факта, че по време на експеримента се е отделила повече енергия, отколкото е подадена т.е. нарушен е закона за запазване на енергията. Това води до предположението, че са започнали да действат неизвестни до сега процеси за генериране на енергия.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Го-Го
26 May, 2006 | 20:23

Интересно ми е само как са успяли да премерят тази темература, какъв е тоя термометър :)))
А щом има толкова милиарди градуса + значи и в отрицателна насока трябва да се помисли а не да се смята че -273 градуса е абсолютна НУЛА а какво ще стане на -274-тия градус или на - 2 милиарда нещо обратно на тази плазма ето ти 5-то измерение на телата.
Мерси сега чакам да ме признаят за велик откривател на новия -АНТИ ПЛАЗМЕН закон който спомага за доброто охлаждане на загорелите мадами по плажа.

187
24 Mar, 2006 | 22:14

***** q taq pustinq6tina

Българския идиот
23 Mar, 2006 | 03:23

"Авторите на експеримента за момента не могат да обяснят как са успели да достигнат този уникален резултат. "

Ами най-вероятно въобще не са го достигали...да им намалят наркотиците,защото почват да се излагат

" Удивителен е и факта, че по време на експеримента се е отделила повече енергия, отколкото е подадена т.е. нарушен е закона за запазване на енергията. Това води до предположението, че са започнали да действат неизвестни до сега процеси за генериране на енергия. "

А тези процеси са известни,мисля че в Карлуково се провеждат допълнителните изследвания.


Людмил
14 Mar, 2006 | 11:34

[i]Удивителен е и факта, че по време на експеримента се е отделила повече енергия, отколкото е подадена т.е. нарушен е закона за запазване на енергията. Това води до предположението, че са започнали да действат неизвестни до сега процеси за генериране на енергия. [/i]

Това обяснява енергията от вакуума, която още Тесла преди 50 години успява да прихване. Днес съществуват множество устройства, които извличат тази енергия и произвеждат безплатно електричество, но големите нефтени корпорации не дават информацията да достигне до хората. Прочетете http://pencil.hit.bg/free_energy.html

Side
14 Mar, 2006 | 09:43

Ебати градусите!

Ransis
12 Mar, 2006 | 10:58

X-rey българите са умни хора но ти май прекали :")

Пешо
11 Mar, 2006 | 18:36

kolumb, 3,6 млрд. градуса по Фаренхайт са точно 2 млрд. градуса по Целзий :)

my mu
11 Mar, 2006 | 16:18

Ето един интересен начин за решаване на проблема с боклуците в Българските градове.Спострояването на двата завода за разлагане на отпадаците и топлоцентрали към тях.

mc2
11 Mar, 2006 | 08:57

Нормално за американците - да НАРУШАВАТ ЗКОНИТЕ. Що не вземат да нарушат Закона за гравитацията и да си ходят в космоса.

kolumb
10 Mar, 2006 | 21:07

Ей, много труден тоя език :-)
"Scientists have produced superheated gas exceeding temperatures of 2 billion degrees Kelvin, or 3.6 billion degrees Fahrenheit.
This is hotter than the interior of our Sun, which is about 15 million degrees Kelvin, and also hotter than any previous temperature ever achieved on Earth, they say."
В крайна сметка за температура по Целзий нищо не пише :-D

2006
10 Mar, 2006 | 17:14

3.6 Billion Degrees

subzero
10 Mar, 2006 | 15:52

сигурно са се поливали с маркучи с вода да не им пари докато са получавали плазмата! Тая плазма е страшна работа - четвъртото агрегатно състояние на веществата. Германска работа както вика дядо ми!

валко
10 Mar, 2006 | 12:00

Аааааа значи затуй стана по-топло през март.
А аз си мислех щот е пролет....

Ivan
10 Mar, 2006 | 11:45

Какви 2 милиона градуса, бе Asshole. Става въпрос за 2 милиарда градуса. Майката си трака и плазмата.
Колко ли бързо ще се опечат яйца на тая плазма??? :)

Неграмотен
10 Mar, 2006 | 11:41

Браво колеги! Възхитен съм от вашите открития!!!

Asshole
10 Mar, 2006 | 11:09

Да бе 2милиона градуса.Тия фрет ли са слънцето дето е с бая по малко малко темпера от посоченото постижение а и земята е толкова далече от слънцето и температурата се осеща а 2милиона.Те в кфо са го правели тоя тест бе???

X-rey
10 Mar, 2006 | 10:15

Не са го нарушили закона. Да кажат какво се е излъчило. Спомнете си какво става на колектора на транзистора, като подадеш мили/микро/ампери на базата.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.