Факти, Анализи, Коментари
   4 Август 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
JUBL – най-новият и най-бързият суперкомпютър в Европа
9 Март 2006

JUBL може да изпълнява 45,8 милиарда операции в секунда и заема шеста позиция в световната класация.


JUBL
     В Германия бе пуснат в действие нов суперкомпютър, претендиращ за званието най-мощен компютър в Европа. Той се намира в изследователския център в Юлих(Julich) и е създаден от IBM. Състои се от четири корпуса, разположени в помещение със специална климатична система.

     Новият компютър получи името Julich Blue Gene/L (JUBL) и по производителност се равнява на 12 хиляди обикновени персонални компютъра, съобщи “Тагесшпигел”. С помощта на 16 хиляди процесора новото създание на IBM ще помага на европейските изследователи при изучаването на редица области от съвременната наука – екология, енергетика, информатика, здравеопазване и др.

     Например, често при изследване на природни процеси се използва компютърно моделиране. Вече е известно, че европейските учени, с помощта на JUBL, ще моделират процеси, протичащи в стратосферата на Земята на височина 15 хиляди километра. Компютърът може да определи съотношението на природните газове в стратосферата, а също как си взаймодействат един с друг. Тези данни са необходими за моделиране на процесите при изменение на климата на планетата.

     Според много учени, съвременната наука е безсилна без използване на подобни суперкомпютри. Ръководителят на изследователския център в Юлих професор Йоаким Тройш (Joachim Treusch) заяви, че новия компютър ще се използва от 200 европейски изследователски групи.

     JUBL може да изпълнява 45,8 милиарда операции в секунда. По оценка на специалистите, той ще заеме 6 място в
световния рейтинг на суперкомпютрите. До момента най-бързият компютър в Европа беше MareNostrum от Барселонския компютърен център, който се намира на 8-ма позиция в рейтинга. След него е Stella от Грьонингенския университет в Хиоландия. Всички европейски рекордьори са създадени от IBM.

     За сега не е известно какво място заема в рейтинга създадения в края на 2005 г. от френската компания Bull суперкомпютър “Тера-10”, който също претендира за названието “най-бърз компютър на Европа”. Той е с военно предназначение и се стопанисва от Комисариата по атомна енергия във Франция.

     България също има представител в световния рейтинг това е правителствения сървър Blade Cluster BL-25P, който се намира на 401 място в класацията. Дано скоро и българските учени имат на разположение машина, която да влезе в листата на най-бързите световни компютри.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

mc2
09 Mar, 2006 | 19:25

Не е вярно, че това е най-бързият компютър в европа. Ако пуснете от един небостъргач един супермодерен компютър и един Правец 8Д и двата ще паднат по едно и също време независимо колко тежат, т.е. са еднакво бързи.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.