Факти, Анализи, Коментари
   4 Август 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Японците ще произвеждат бензин от … кравешки тор!
7 Март 2006

Специалисти от селскостопанския институт в Токио извличат 0,42 унции бензин от 3,5 унции тор.

     Учените в енергетически бедната Япония откриха нов източник за производство на бензин. Те смятат да добиват горивото от екскрементите на едрия рогат добитък.

     Професорът в Токийския селскостопански институт Сакае Шибусава съобщи, че групата специалисти под негово ръководство успяват да извлекат 0,42 унции бензин от 3,5 унции кравешки тор, след като върху него е приложено високо налягане и силно нагряване.

     Новата технология не само може да осигурява бензин за страната, но и да помогне на фермерите да се справят по-успешно с унищожаването на отпадъците на животните, смята проф. Шибусава. Според думите му, количеството на тора от едър рогат добитък, което се отделя за една година в Япония е повече от 500 хиляди тона.

     Специалистите се надяват, че в близките години ще могат да модернизират технологията дотолкова, че тя ще може да се използва за търговски цели. Служителите в Министерството по атомна енергия и природни ресурси обаче не са във възторг от изследванията на професора. “Производство на бензин от кравешки тор – това е нечувано!”, - възмущава се представителя на министерството Томиаки Томера.

     Япония практически напълно задоволява нуждите си от нефт и бензин чрез внос.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

валко
10 Mar, 2006 | 12:04

Ефекта ще емного по-голям ако успеят да заменят
кравешкия тор с човешки..
Дано да не мирише много


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.