Факти, Анализи, Коментари
   4 Август 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Lockheed Martin разработва подводен самолет
28 Февруари 2006

Cormorant ще може да излита от ракетен силоз на подводница, която се намира под водата.


Cormorant (снимка Popular Science)
     Компанията Skunk Works, филиал на Lockheed Martin, разработва безпилотен самолет, който ще стартира от борда на подводница, намираща се в потопено положение, съобщи Popular Science.

     Skunk Works, известна с разработката през 60-те години на миналия век на самолетите-шпиони U-2 Dragon Lady и SR-71 Black Bird, разработва нов тип безпилотен самолет, наричащ се Cormorant. Геометрията на корпуса ще бъде изпълена по сложна схема, която да го прави невидим за радарите.

     Самолетът ще бъде снабден с реактивни двигатели и ще може да носи въоръжение с малък обсег на действие. Cormorant ще може да се изстрелва от ракетните силози в подводниците от клас “Охайо”. Това ще позволи на самолета да изпълнява мисии с висока точност при унищожаване на целите или разузнаване на местности близки до брега.

     За да може летателния апарат да се събере в ракетната шахта неговите крила ще бъдат отварящи се във формата на крила на чайка. Конструкцията на самолета се отличава със здравина – разчетен е за налягане, което възниква на дълбочина до 45 метра под водата. Титановият корпус ще се противопоставя на корозията, а за преодоляване на въздействието на налягането вътрешността на апарата ще бъде запълнена с инертен газ.

     Cormorant ще бъде извеждан на повърхността чрез специален манипулатор, след което ще излита с помощта на ракетни ускорители. След завършване на мисията самолетът трябва да се върне в района, в който се намира подводницата и да кацне във водата. На борда той ще бъде връщан с помощта на същия манипулатор.

     Възложител на проекта е Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA). До септември ръководството на DARPA смята да проведе изпитания на някои от системите на Cormorant. След края на изпитанията ще бъде взето решение за последващата разработка на прототип.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Aaa
02 Mar, 2006 | 15:38

...на дълбочина до 7 км. ....

валко
02 Mar, 2006 | 11:08

Това нищо не е......
А аз четох че братята руси са направили подводна джипка УАЗ
Много интересно ми стана исе разрових.
Оказа се ,че това е обикновена джипка с малки изменения в която сяда водолаз да я кара и така тя става подводна......и
се движи по дъното  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.