Факти, Анализи, Коментари
   24 Юни 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Антарктида се топи като сняг на слънце
10 Август 2005

Последният откъснал се айсберг е с големина повече от два пъти площта на Люксембург.


Ледовете в Антарктида се топят опасно бързо!
     От Антарктида се откъсна парче лед. В този факт няма нищо особено и изненадващо. Айсбергите отдавна не са нов феномен в това царство на земя и лед. Когато обаче размера на този айсберга се изчислява на хиляди квадратни километри, учените започват сериозно да се тревожат.

     Както се отбелязва в статия, публикувана от списание Nature, за последните десет години е имало зона на голямомащабно разкъсване на антaрктическия шелфов ледник Ларсен-Б. В периода от януари 1995 година до февруари 2002 година две разкъсвания на този ледник, разтапящ се по протежението на антарктическия полуостров, в които се намира, образуваха айсберги с гигантски размери. Последният от тях имаше площ 3250 квадратни километра. Тази големина е повече от два пъти площта на Люксембург.

     Според проф. Юджийн Домак (Eugene Domack) от Хамилтънския колеж в Ню Йорк това е катастрофално събитие. Американска група изследователи, ръководени от проф. Домак, е направила анализ на отлаганията и е достигнала до извода,

разкъсването на ледника Ларсен-Б
че тези разкъсвания на леда са най-големите за последните 10 000 години. Учените са удивени от получените резултати. Те са очаквали, че такива събития са се случвали и преди, но се оказва, че това е най-голямото разкъсване на леда от времето на последното заледяване на Антарктида.

     Причина за стремителното топене на леда е глобалното затопляне, което е особено интензивно на Южния полюс. Друго изследване на английски учени установи, че леда се топи с 30 сантиметра на година. За последните 60 години температурата на Антарктида се е повишила с 3,5 градуса. Причината може да е и в озоновата дупка, която е много голяма в тази част на планетата, и в замърсяването на околната среда, смятат специалистите.

     Важно е да се осъзнае колко бързо протичат измененията предизвикани от човечеството. Абсолютно необходимо е да се намали нашето въздействие върху планетата, в частност върху атмосферата, призовават учените.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

roksenka
14 Apr, 2009 | 21:26

6te da se mre ot ne6to

Deqn
07 Oct, 2005 | 00:02

Тука няма място за шеги.Глобалното затопляне е непто наистина сериозно и точно поради тази причина а и поради разширяването на озона температурата на земята се покачва.Това което е писано си е абсолютна истина.

село
24 Aug, 2005 | 21:46

Пак объркахте думите! Антарктическия лед се топи от слънцето!А континента си е там! А в-к Стандарт бр4536 пише че заради затоплянето се увеличава леда в Антартика! Така че не се косете!!

село
24 Aug, 2005 | 21:37

В-к Стандарт от24 август стр.20--По"сайънс дейли"-"затоплянето увеличава леда в Антарктика" Е и за какво има професори?? Да доказват че 5 лева в левия джоб ако ги местиш в десния са пак 5 лв?? Евала!!

ami
21 Aug, 2005 | 13:37

6e se mre vsi4ko e zagubeno

Dean
15 Aug, 2005 | 02:17

KVOTO E PISANO,AMI DAI OSTE PO EDNO S LED

Aaron
11 Aug, 2005 | 00:51

Уиски с лед!

:(
10 Aug, 2005 | 14:20

Почна се!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.