Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха най-младата галактика
10 Април 2022
Тя се е родила "само" 300 милиона години след Големия взрив
Над 1200 часа експертите наблюдавали небето през четири телескопа, за да намерят "HD1" - светещ обект, чийто "червен цвят изненадващо отговаря на характеристиките на галактика, разположена на 13,5 милиарда години", обяснява нейният откривател Юичи Харикане от Кралското астрономическо общество.

Допълнителни данни, събрани от обсерваторията "Алма" в Чили, потвърждават: HD1 се намира на 100 милиона години по-далеч от GN-z11, досега притежател на рекорда за най-далечната галактика.

Учените смятат, че галактиката НD1 се е родила само 300 милиона години след Големия взрив. И светлината, която се излъчва от нея, би пътувала в продължение на 13,5 милиарда години, за да стигне до Земята.

За да определят възрастта ѝ, учените измерват червеното отместване на първоначалната му светлина. С разширяването на Вселената пространството между обектите се разширява. И колкото повече се връщаме назад в миналото, толкова повече тези обекти са отдалечени и толкова повече светлината им се разтяга, измествайки се към все по-червени дължини на вълната.

Изследването е публикувано в Astrophysical Journal.

Изследването на далечната планета продължава с космическия телескоп "Джеймс Уеб"А, който притежава несравнима способност да вижда много далечните ъгли на Вселената.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.