Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени разкриха подробности за първата открита черна дупка
20 Февруари 2021
Нови наблюдения на черната дупка Лебед Х-1, орбитираща в звезден съюз с голяма и светеща звезда, показват, че масата й се равнява на 21 слънчеви маси или че е с 50 процента по-масивна, отколкото се смяташе досега
Ново изследване разкрива подробности за първата открита някога черна дупка, забелязана през 1964 г., включително че тя е по-голяма, отколкото беше известно досега, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в Science.

Изследователите съобщават, че нови наблюдения на черната дупка Лебед Х-1, орбитираща в звезден съюз с голяма и светеща звезда, показват, че масата й се равнява на 21 слънчеви маси или че е с 50 процента по-масивна, отколкото се смяташе досега.

Въпреки че все още е една от най-близките известни черни дупки, изследователите са установили също, че Лебед Х-1 се намира малко по-далече от изчисленото досега разстояние - на 7200 светлинни години - разстоянието, което светлината изминава за една година, на 9,9 трилиона километра от Земята.

Черните дупки са изключително плътни обекти с толкова силно гравитационно притегляне, че нищо, дори светлината, не може да им се изплъзне. Някои са "свръхмасивни", като тази в центъра на нашата галактика Млечен път, чиято маса се равнява на четири милиона слънчеви маси. По-малките черни дупки са с масата на звезда.

Черната дупка Лебед Х-1 в съзвездието Лебед е сред най-ярките известни източници на рентгеново лъчение, казва астрономът и ръководител на изследването Джеймс Милър-Джоунс от университета "Къртин" в Австралия. Тя се върти толкова бързо - почти със светлинна скорост, че се доближава до максималната скорост, предвидена от общата теория на относителността на Айнщайн, допълва Милър.

Лебед Х-1 поглъща материал, изхвърлян от повърхността на звездния си компаньон - свръхмасивен "син гигант".

Обектът започва съществуването си преди 4 до 5 милиона години като звезда с маса, равняваща се на 75 слънчеви маси, която рухва в черна дупка преди няколко десетки хиляди години.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.