Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Плазма с температура от 300 хиляди градуса удря Земята
10 Декември 2020
По пътя от 150 милиона километра от Слънцето до Земята, изхвърленият газ се охлажда от първоначалната си температура от 1 милион градуса до само около 300 хиляди
Плазмен облак, изхвърлен от Слънцето вечерта на 7 декември, достигна Земята, съобщава уебсайтът на Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето на Физическия институт на Академията на науките (ФИАН) на Русия, предаде КРОСС.

Контактът на плътни маси слънчев газ със Земята е регистриран около 4.00 московско време (3 ч. българско).

Скоростта на облака, измерена директно от апаратура в космическото пространство, е около 600 км в секунда. Плътността на протоните е около 10 на кубичен сантиметър. Температурата на газа е около 300 хиляди градуса.

Планетата ни ще бъде потопена в слънчева материя за около един ден. Въздействието на облака ще повлияе на рязко увеличаване на радиационното натоварване върху космическото оборудване и колебания в магнитното поле близо до повърхността на Земята.

Характеристиките на изхвърлените от Слънцето маси, измерени близо до Земята, се различават значително от първоначалните при напускането на Слънцето. По-специално, плътността на газа е няколко милиона пъти по-ниска от слънчевата му плътност. Това се дължи на факта, че газовият облак се разширява по пътя си от Слънцето до Земята, и намалява плътността си, обясняват от Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето от ФИАН.

От една страна, това намалява силата на удара върху планетите. От друга страна, това довежда до гигантски размери на облаците, понякога десетки милиони километри. В резултат на това планетите, които се оказват на пътя му, не просто изпитват удар, но са обвити в слънчеви маси за десетки часове, а понякога и за няколко дни. Това се случва със Земята сега.

По пътя от 150 милиона километра от Слънцето до Земята, изхвърленият газ се охлажда от първоначалната си температура от 1 милион градуса до само около 300 хиляди.

Радиационното натоварване на апаратите в Космоса вече е увеличено, но умерено. Това се дължи на умерената степен на изригването. Няма съмнение, че в началото на слънчевия цикъл на активност Земята ще трябва да издържи на десетки пъти по-силни въздействия. Те ще достигнат своя връх през 2023-2025 година. Магнитното поле на Земята ще бъде в нарушено състояние за около един ден, включително са възможни от слаби до умерени магнитни бури.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.