Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени от Харвард: Вирусът ще върлува до 2022 година!
17 Април 2020
Може да се наложи периодично дистанциране до 2022 г., освен ако капацитетът на спешната грижа не се увеличи значително или не се назначи лечение или ваксина, твърдят изследователите
В страните по света и в частност в Съединените щати може да се наложи да се въвеждат многократни периоди на мерки за социално дистанциране като тези, приети по време на избухването на коронавируса, които ще продължат до 2022 г. Това твърдят изследователи от Харвардската школа по обществено здраве. Еднократното блокиране няма да спре новия коронавирус, казват те.

Изследването идва на фона на повече от 2 200 починали в САЩ във вторник, което е рекорд, особено в момент, когато страната обсъжда как да стартира икономиката си. Общият брой на смъртните случаи от вируса в САЩ възлиза на над 28 300 към вторник.

“Може да се наложи периодично дистанциране до 2022 г., освен ако капацитетът на спешната грижа не се увеличи значително или не се назначи лечение или ваксина”, твърдят изследователите от Харвард в изследване, публикувано в Сайънс.

Компютърна симулация на екипа от Харвард предполага, че COVID-19 ще стане сезонен, като тясно свързаните коронавируси, които причиняват обикновена настинка, с по-високи скорости на предаване през по-студените месеци. Но има много неизвестни, включително нивото на имунитет, придобито от предишна инфекция и колко дълго трае то, казаха авторите.

„Установихме, че еднократните мерки за социално дистанциране вероятно са недостатъчни за справяне със SARS-CoV-2“, казва водещият автор на изследването Стивън Кислър пред репортери. „Това, което изглежда е необходимо при липса на други видове лечение, е периодично социално дистанциране“, добави той.

Продължителността и интензивността на блокирането могат да бъдат облекчени, когато леченията и ваксините станат достъпни. Но при тяхно отсъствие дистанцията би позволила на болниците да увеличат капацитета за критични грижи, за да се справят със скока в случаите, които биха възникнали при облекчаване на мерките.

„Периодите на по-голямо разпространение на вируса при отпускане на мерките ще позволят ускорено придобиване на стаден имунитет“, каза съавторът Марк Липшич.

Давайки примери с Южна Корея и Сингапур, изследователите твърдят, че ефективното дистанциране може да намали напрежението върху системите за здравеопазване и да даде възможност за проследяване на контакти и на карантина.

Авторите признават, че продължителното дистанциране най-вероятно би имало дълбоки отрицателни икономически, социални и образователни последици. И обратното, прекаленото социално дистанциране без отдих може да бъде лошо. Според един от моделираните сценарии „социалното дистанциране е толкова ефективно, че практически не се изгражда имунитет сред населението“, се казва в документа, следователно необходим е периодичен подход.

Авторите признават, че основен недостатък на техния модел е колко малко в момента знаем за това колко силен е имунитетът на заразено лице и колко дълго трае.

Проучването добавя, че дори в случай на “очевидно елиминиране”, наблюдението върху SARS-CoV-2 не трябва да спира да се поддържа, тъй като е възможно повторно избухване на зараза чак до 2024 година.

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че „със сигурност“ инфекциите все още не са достигнали своя пик. Над 2 милиона души в световен мащаб са заразени, а над 124 000 са починали при най-сериозната пандемия от век.

Епицентърът се е изместил от Китай, където вирусът се появи през декември, към САЩ, който сега регистрира най-много смъртни случаи.

„Вирусът е тук, за да остане“

В момента най-добрите предположения, основани на тясно свързани коронавируси, са, че той ще създаде някакъв имунитет за около година. Може да има и смесен защитен имунитет срещу COVID-19, ако човек е заразен от обикновен бетакоронавирус, причиняващ настинка.

Едно нещо обаче е почти сигурно: Вирусът е тук, за да остане, твърди екипът. Той заяви, че е много малко вероятно имунитетът да бъде достатъчно силен и да продължи достатъчно дълго, така че COVID-19 да изчезне след първоначалната вълна, както беше в случая с избухването на SARS през 2002-2003 г.

Тестовете за антитела, които току-що са влезли на пазара и изследват дали човек е бил инфектиран по-рано, ще бъдат от решаващо значение при отговорите на тези жизненоважни въпроси за имунитета, казват учените, и ваксината остава най-доброто оръжие.

Външни експерти похвалиха проучването, но и подчертаха колко много неизвестни остават.

“Това е отлично проучване, което използва математически модели, за да изследва динамиката на COVID-19 за период от няколко години, за разлика от публикуваните по-рано проучвания, които се фокусират върху следващите седмици или месеци”, казва Марк Уулхаус, епидемиолог по инфекциозни заболявания в университета в Единбург.

“Важно е да се признае, че това е модел; той е в съответствие с настоящите данни, но въпреки това се основава на поредица от предположения – например за придобития имунитет – които тепърва ще бъдат потвърдени.” /БГНЕС


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
17 Apr, 2020 | 22:32

Азербайджано тюрките вече работят по съвсем друг вирус, поразяващ достойнството като го превръща само в клапан за уриниране. Наложило се да се произведе хибрид от Соломон Паси и Херо Мустафа, заради създадените им от самия Яхве интелект и мускулатура, гарантиращи това което си е уж само тяхно да стане демек общо, а се знае че е невъзможно. И какво да се очаква от този АТ хибрид, още повече че подобен експеримент вече е имало - Потопа. Тогава Йехова е обявил, че ще унищожи човечеството защото твори само зло, а се знае че дявола лъже във всичко. Ако е бяло, казва черно а на черно бяло, ако е казал зло значи е било добро - важното е да се лъже, а не кое какво е. И наистина Световен Потоп има само в района на несъществуващото дотогава Черно море, върху бели, одушевени, нямащи нищо общо с човечеството и мразени от създателя на този мъртъв свят, като чуждо. За целта се устройва Шоу с Ной и Ко. с цел да се засели света вече с богоугодни. Лъжа, както е и положено. Океана диваци създадени от самия Йехова не участват в Потопа, той се устройва за да избие одушевените, а пак лъжа - те не измират. Потомците на Ной и Синове създава нов елит на бездуховната биомаса заляла света, с основно свойство - да се прилепят към белите за да смучат. Паразитизма на Йехова се обявява за живот, а живите, одушевените, за мъртви, които и трябва да се убиват. Защо да се убива това от което цицат? За кеф! И започва Епохата на вирусите, фактически Новия Ред започва с Ной и то в района на Армения. Точно там, където Йехова се чувства най уютно, а не в пясъците на Суадето или Египет, там не е и ходил.
Най напред Създателят на Света и човека по Свой образ и подобие - сиреч бездушен, но за когото прави с лекота небе, рай и ад, му се налага въпреки божествеността си да се съобразява с някои обективни обстоятелства. Ноевото потомство не е в състояние да се приспособи към консумативното общество, макар че му се иска в пощуряващата го празнота, да е един вид цивилизовано? Тоалетната хартия я ползва за да си бърше сополите, а в клозета пуска по една салфетка преди да пусне водата, които краде от кафенетата на белите. После се чуди защо гащите му лепнат, които и краде от белите. Въобще, всичко краде естествено от белите! Как, по какъв начин? Не можещия е находчив да си даде вид на можещ, като притежава всичкото на можещите и то като паразит върху законите на можещите - други са невъзможни. Оказва се, че бездушния под консумиране разбира висшия да му признава такова нещо. Много е баровско да минава за писач на ноти и то на сериозна музика, - термина е от нисшите - за висшите няма несериозна. Приватизират офисите определящи кой е по писач на ноти а на можещите уреждат обстоятелствата така, че да не пишат. Но - подлост, откровена дискриминация! - одушевените без да пишат ноти живеят в музиката. Даже забранен удар, - тази музика, не обременена с присъствието си, съществува в пълнотата на музиката там, където Ноевото потомство не може да припари, подозира го само по някои външни прояви на висшите. Ясно, казват си нисшите - както се и очаква, дискриминация! А защо? Не сме ли всички от Йехова! Не са ли ни еднакви душите, не сме ли ближни?! - не ядем ли и ние като вас, не любим ли и ние като вас, че не са ли ни еднакви пишките...
Соломон и Херо са двойка. "Парны, парны…" пееше преди половин век комунистическия агитатор, а двойките са тухлите на системата - да напомним и Сталин. За цялата система на Йехова, от бизнес партньорите, писачите на ноти, че чак до похотта - присъствието на трети намалява извратеността. Максималната низост е бездушно с бездушно да съжителстват - сам е невъзможно, бездушния престава да мърда, в тройка и всякакъв колектив злото се профанизира и остава само празнотата. А празнотата търси в нещо по пълно да се удари, че като чуе тътен, да й се стори че един вид съществува. На всеки в по интелектуална среда му се е случвало някой азербайджано тюрк, а те все се врат в такива среди - да му каже - не е ли Славия, по... Ускоряваш ход напред и встрани, и след малко, почти на ухото ти повтаря въпроса до многоточието, като с лукава усмивка като за някаква обща трампа, съвсем се прилепя. Не е както е прието обратен, - просто бездънна Празнота, която се стреми да усети реакция в това което е висше и го мрази и мрази, за явната нетолерантност. Отърваване няма, затова му казваш стария виц - защо на Славия емблемата е триъгълник, защото другия е заминал за Изсраел. Не се сконфузва, а се засмива съучастнически, и пак повтаря за Славия до многоточието, - и все пак, не и ли Славия, по... Подържа същата си усмивка и ситни с ръка пред себе си, било като че брои пари, било че един вид се самозадоволява. В такъв случай съм побягвал, разчитайки на футболните си качества, но по дух като котките. Те бягат като вложено им, пред всеки задаващ се човек, но не и пред духовния елит на одушевените. Познават го по това, че е като тях, чужд в света. Той също я познава като близка - и в Отвъдния свят има понятие "ближен", диаметрално противоположно на тукашното. Следва че Там и двойката е това, за което Господ казва - "където сте двама в Мое име, третия съм Аз".

Иван
17 Apr, 2020 | 18:20

Може да го има, обаче ще има и ваксина преди 2022г. ... надявам се

Иван
17 Apr, 2020 | 18:20

Може да го има, обаче ще има и ваксина преди 2022г. ... надявам се


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.