Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Руснаците решиха, къде да строят на Луната
25 Ноември 2019
Роскосмос започна активна работа по разработването на проекта за руската лунна база
Роскосмос започна активна работа по разработването на проекта за руската лунна база. Космическото ведомство вече е решило къде ще се появи базата и какво оборудване включва тя. Това заяви пред ТАСС изпълнителният директор на Роскосмос, Александър Блошенко, съобщава КРОСС.

"Районът около Южния полюс на Луната е благоприятен по отношение на топографията и условията. Там има достатъчно светлина за слънчеви панели и има кратери с постоянно затъмняване и запаси от воден лед. Последните могат да се използват за гориво, суровини и като научен обект за изучаване на еволюцията на Вселената", отбеляза мениджърът.

Енергията ще се осигурява от ядрени модули, които Росатом ще разработи като част от космическата енергийна програма. Самото подготвяне на площадката за изграждането на базата ще се осъществява от роботи.

"Планираме да инсталираме оборудване за изучаване на дълбокия космос и специални телескопи за проследяване на астероиди и комети, заплашващи Земята със сблъсък. Също така на Луната се планира да се създаде тренировъчна площадка за тестване на технологиите, които ще са необходими за придвижването на Русия в по-далечния космос", разкрива изпълнителният директор.

Руската база на Луната обаче няма да се появи в близко бъдеще. Първите пари по финансирането на необходимите за създаването ѝ технологии ще се инвестират след 2025 г. Очаква се най-рано руската лунна база да стане факт към средата на този век.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.