Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха странен спътник на Юпитер
17 Юли 2018
Дузина нови луни са открити около Юпитер, като една от тях е описана като "истинска странна птица"
Дузина нови луни са открити около Юпитер, като общият брой познати негови луни е 79, най-много от която и да е планета в нашата Слънчева система, съобщиха астрономи. Една от новите луни е описана като "истинска странна птица" от изследователя Скот Шепърд в научния институт "Карнеги", поради малкия си размер от почти един километър. Тя също така "има орбита като никоя друга известна луна на Юпитер и е най-малката известна негова луна", добави той. 

На странната луна й отнема около година и половина, за да обиколи Юпитер и орбитата й е под наклонен ъгъл, който се пресича с рояк от луни, пътуващи в ретроградна или в обратна посока на въртенето на Юпитер. Малката луна, заедно с две други нови лунни открития, орбитират в същата посока като въртенето на планетата. Астрономите са предложили името "Валетудо" за странната луна, като правнучката на римския бог Юпитер, богинята на здравето и хигиената. Италианският астроном Галилео Галилей е открил първите четири от луните на Юпитер през 1610 година. Новите луни за пръв път се появиха през 2017 г., с помощта на телескоп, базиран в Чили и експлоатиран от Националната астрономическа обсерватория на САЩ. /БГНЕС


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.