Факти, Анализи, Коментари
   14 Юни 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Curiosity навъртя 2000 дни на Марс
25 Март 2018
Той е четвъртият роувър на НАСА, който се приземи върху повърхността на Марс в кратера Гейл на 6 август 2012 година
Марсоходът Curiosity отбеляза вчера 2000-ят ден от работата му на Марс и този знаменателен ден той отбеляза с фотографиране на залежи от глина, която крие в себе си последните следи от океани на планетата, съобщи НАСА.

Curiosity, който е четвъртият роувър на НАСА, се приземи върху повърхността на Марс в кратера Гейл на 6 август 2012 година. Сложната процедура на кацането бе кръстена от учените и журналистите като „седемте минути на ужаса“. Марсоходът успешно изпъни основните задачи, поставени пред мисията му, откривайки следи от съществуването на топли пресноводни езера и реки на Марс, извърши и много други открития. 
Въпреки всичките технически проблеми, четвъртият роувър на НАСА, както и по-големият му брата Opportunity, работиха върху повърхността на Марс много по-дълго време, отколкото първоначално разчитаха учените – 2000 марсиански дни вместо 668 денонощия. През това време марсоходът измина 18,7 километра и се изкачи почти до върха на планината Шарп, чийто склонове в момента изучава.

Съгласно оценките на инженерния екип на Curiosity, плутониевите генератори за топлина и електричество ще работят още около 7-8 години, което ще му позволи да дочака спокойно кацането на следващия роувър на НАСА - марсоходът "Марс-2020". /БГНЕС


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.