Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Край бреговете на Япония има супервулкан, който може да убие повече от 100 милиона души
17 Февруари 2018
Евентуалното му изригване ще е толкова мощно, че ще предизвика цунами, способно да достигне дори крайбрежията на Китай, Южна и Северна Америка
Геолози от университета в Кобе откриха край бреговете на Япония супервулкан, съдържащ 34 кубически километра магма, който в случай на изригване може да отнеме живота на повече от 100 милиона души. Изследването е публикувано в списанието "Сайънтифик рипортс". Японските учени за изследвали калдерата Кикай - кратера на вулкана, чието изригване преди 7,3 хил. години е довело до гибелта на цивилизацията в южната част на страната. 

Куполът му е пълен с магма в радиус от 10 км и височина 600 метра. Изучавайки и неравностите по повърхността на морското дъно, авторите на изследването са стигнали до заключението, че куполът се разраства и евентуалното му изригване ще е толкова мощно, че ще предизвика цунами, способно да достигне дори крайбрежията на Китай, Южна и Северна Америка. Освен това, значителното количество пепел, което ще бъде освободено във въздуха, може да доведе до "вулканична зима" в някои територии на Япония. 

Според учените обаче вероятността за подобен катаклизъм е.... едва 1%. /БГНЕС


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.