Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Излетя най-мощната ракета в света
7 Февруари 2018
Ракетата на компанията „Спейс Екс" се смята за стъпка към целта ѝ за извеждане на хора на Марс
Най-мощната ракета носител в света - „Фалкън Хеви", беше изстреляна от космодрума „Кейп Канаверал". Ракетата на компанията „Спейс Екс" се смята за стъпка към целта ѝ за извеждане на хора на Марс.

За доказателство колко е мощна, на борда на „Фалкън Хеви" е качен... автомобил. Електрически роудстър „Тесла", компания, която също като „Спейс Екс" е собственост на Илън Мъск.

„Изключително развълнуван съм и се гордея с целия ни екип. Създадохме най-голямата ракета в света. Още ми е трудно да повярвам, че това вече е факт. През цялото време не можех да спра да си представям експлозия и как ракетата пада стремглаво надолу", коментира Мъск.

Изстрелването и финалът на мисията бяха успешни. Зад волана на автомобила „Тесла" е седнал манекен, който отпътува на вечно и безкрайно пътуване в Космоса, в компанията на емблематичния надпис от "Пътеводител на Галактическия стопаджия": „Без паника!".

Идеята на "Спейс Екс" е в близкото бъдеще към Марс да могат да пътуват хора. При това евтино - високата колкото 23-етажна сграда ракета е разработена така, че трите ѝ части да могат да се върнат обратно на земята и да бъдат използвани отново.

Двата странични ускорителя се приземиха обратно в „Кейп Канаверал" за повторно използване, а централният ускорител трябва да се върне върху кораб - дрон в Атлантическия океан.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.