Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
На Титан има вещество, което показва наличието на микроорганизми на спътника на Сатурн
4 Февруари 2018
В северната част на спътника веществото трябва да е достатъчно за създаването на десетки хиляди живи клетки на кубичен сантиметър, което превишава броя на бактериите в крайбрежните райони на земните океани
Изследователи на НАСА откриха в атмосферата на Титан вещество, което може да показва наличието на микроорганизми в спътника на Сатурн. Както се посочва в доклад, публикуван на сайта на Phys.org, на височина 200 километра над повърхността на спътника е забелязана малка концентрация на акрилонитрил - съединение, участващо в образуването на клетъчната мембрана на микроорганизми, които могат да живеят в метанови океани.

Най-големият брой молекули е намерен на южния полюс. При ниски температури (минус 179 градуса по Целзий), преобладаващи на Титан, акрилонитрилът се кондензира в капчици и пада в метановите езера. Експериментът показва, че в северната част на спътника веществото трябва да е достатъчно за създаването на десетки хиляди живи клетки на кубичен сантиметър, което превишава броя на бактериите в крайбрежните райони на земните океани. 

За откриването на съединението учените са използвали радио телескопите Atacama Large Millimeter Array. /БГНЕС


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.