Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени: Оплешивяването е признак за слабо сърце
1 Декември 2017
Плешивостта и преждевременното побеляване трябва да се считат за рискови фактори за коронарната болест на сърцето, каза изследователя д-р Камал Шарма
Докато плешивостта е състояние, което повечето мъже биха искали да избегнат, ново изследване показва, че то може да бъде свързано с проблеми, свързани със здравето - като коронарна артериална болест например. Това съобщи Европейската кардиологична асоциация, цитирайки изследване, представено от екип от учени на конференцията на Кардиологичното дружество на Индия тази седмица. То включва повече от 2000 индийски мъже и разкрива, че тези, които са оплешивели или или са с побелели коли от по-рано, са изложени и на по-висок риск от коронарна артериална болест. Тази болест се появява тогава, когато в артериите се образува плака и често е предшественик на сърдечния удар.

За целите на проучването, специалистите разгледали данни за 790 мъже на възраст под 40 години, които са имали коронарна болест на сърцето, както и на 1270 здрави мъже на сходна възраст, които са служили като контролна група. Те преминали през редица изследвания за откриване на сърдечно заболяване. В по-късен етап нивото на плешивост и побеляване на всеки от тях е класифицирано в съответна скала. Оказва се, че мъжете, които са загубили косата си рано, са изложени на повишен риск от коронарна артериална болест с 5,6 пъти и от сърдечни заболявания изобщо с 5,3 пъти. Тези два фактора са определени като по-силни индикатори за сърдечното състояние, отколкото затлъстяването, което е свързано с повишен риск от 4,1 пъти. Откритието е ключово, като се има предвид, че медицинската общност отдавна знае как наднорменото тегло значително увеличава риска от сърдечни заболявания. Излишните килограми са свързани и с други състояния като висок холестерол, триглицериди, кръвно налягане и диабет, които също повишават опасността.

"Плешивостта и преждевременното побеляване трябва да се считат за рискови фактори за коронарната болест на сърцето", каза изследователят и съавтор на изследването д-р Камал Шарма от Института „Мехта” в изявление. "Тези фактори могат да показват биологичната, а не хронологична, възраст, която може да е важна при определянето на общия сърдечно-съдов риск." Това обаче не означава, че можем да спрем наблюдаването на теглото си, предупреждават изследователите. Те отбелязват, че резултатите им не показват причинно-следствена връзка и е малко вероятно да намерим лекар, който да не ни предупреди за опасностите от нездравословния индекс на телесна маса. /БГНЕС


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.