Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Луната е имала атмосфера?
7 Октомври 2017
Тя е съществувала само около 70 милиона години
Експерти от НАСА смятат, че Луната е имала собствена атмосфера преди три до четири милиарда години, съобщи в. "Дейли мирър". Според ново проучване на космическата агенция интензивна вулканична дейност е изхвърляла газове на повърхността на Луната по-бързо, отколкото е било възможно те да се разпространят в открития космос.

Тези изригвания били съставени от газове, като въглероден окис. Те сформирали преходна атмосфера около Луната, която се запазила около 70 милиона години, преди окончателно да се разсее в космическото пространство.

Специалистите казаха, че атмосферата е била най-плътна преди 3,5 милиарда години. Тя е съдържала следи от сяра и вода.

"Откритието драстично променя възприятието ни относно Луната - от безвъздушно скално тяло до такова, което е имало атмосфера, по-плътна от тази около Марс в настоящето", каза един от изследователите Дейвид Кринг.

Той добави, че в този период от историята си Луната се е намирала 3 пъти по-близо до Земята, отколкото в наши дни и е изглеждала около 3 пъти по-голяма в небето.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.