Факти, Анализи, Коментари
   20 Януари 2022
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Експерти: Предстои изригване на супервулкан в Южна Италия
20 Септември 2017
Районът е относително спокоен от 1980 г. насам, когато проникването на магма или вода в повърхностна структура на вулкана предизвиква серия от слаби земетресения
Учени са установили първото пряко доказателство за така наречената подхранваща "гореща зона" на супервулкан в южната част на Италия. Експертите казват, че това е признак за наближаващо изригване, съобщава КРОСС, цитирайки phys.org.

Кампи Флегреи (Campi Flegrei - "горящите полета"), област северозападно от Неапол вече е избухвал в миналото преди векове.

Районът е относително спокоен от 1980 г. насам, когато проникването на магма или вода в повърхностна структура на вулкана предизвиква серия от слаби земетресения.

С помощта на сеизмологична техника учените сега са идентифицирали местоположението на горещата зона, в която се натрупват горещи материали, захранвайки калдерата (от испански - "котел" - сринат навътре кратер) .

Изследването е ръководено от д-р Лука де Сиена (Luca De Siena) от Университета на Абърдийн, съвместно с INGV Osservatorio Vesuviano, лабораторията RISSC на Университета в Неапол и Университета на Тексас в Остин.

Проучването, публикувано в Scientific Reports, е прецедент, който може да помогне да се предскажат как и къде може да се случат бъдещите изригвания.

"Един въпрос, който озадачава учените, е къде се намира магмата под кратера, и нашето изследване предоставя първото доказателство за наличието на гореща зона в рамките на град Поцуоли, която се простира в морето на дълбочина 4 км", разказва д-р Де Сиена.

"Въпреки че това е най-вероятното разположение на неголяма партида магма, то може да бъде и горещ, пълен с течност резервоар върху по-обширна магмена камера, разположена още по-дълбоко".

Проучването на д-р Де Сиена предполага, че магмата е била възпрепятствана да се издигне към повърхността през 1980 г. от присъствието на скална формация с дебелина 1-2 км, която блокира пътя й, принуждавайки я да освободи напрежението по страничен маршрут.

Въпреки че последиците от това все още не са напълно изяснени, сравнително ниските стойности на сеизмичната активност в района от 1980 г. досега показва, че налягането се трупа в калдерата, което го прави по-опасно.

"През последните 30 години поведението на вулкана се е променило, става все по-горещо, заради течната маса проникваща в цялата калдера", обяснява д-р Де Сиена.

"Каквото и да е произвело активността под Поцуоли през 1980 г. се е преместило някъде другаде, така че опасността не просто е останала на същото място, сега може дори да е много по-близо до Неапол, който е по-гъсто населен.

"Това означава, че рискът от калдерата вече не само в центъра, а е мигрирал. Можете да си представите Кампи Флегреи като вряща тенджерата със супа под повърхността.

"Какво означава това от гледна точка на мащаба на евентуално бъдещо изригване не можем да кажем, но няма съмнение, че вулканът става все по-опасен.

"Големият въпрос, на който трябва да се отговори в момента е, дали това е голям слой магма, която се издига към повърхността или нещо по-малко тревожно, което може да си намери път към повърхността в морето".


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Иван
22 Sep, 2017 | 10:55

Не мисля да се случи това


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2022 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.