Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени откриха начин за подмладяване на тъкани
8 Септември 2017
Това е като да вземем мускулна тъкан на средна възраст и да я подмладим, казва един от учените
Американски учени намериха ефективен начин за забавяне на стареенето, се посочва в съобщение на Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Учените обърнали внимание на това, че с течение на времето се променя формата и размерът на митохондриите при плодовите мушици. В средата на живота тези органоиди стават удължени и големи, което им пречи да изпълняват функциите си и в резултат допринасят за застаряването.

Както установили изследователите, ако се увеличи нивото на протеина Drp1, чието съдържание намалява с течение на времето, това ще доведе до увеличаване на физиологично нормалните митохондрии. Проучването установило също, че активирането на гена Atg1 причинява разрушаването на увредените митохондрии.

"Това е като да вземем мускулна тъкан на средна възраст и да я подмладим", казва един от учените. В бъдеще изследователите планират да създадат лекарства, които ще позволят да се възпроизвежда ефекта от увеличаване на нивото на Drp1 в организма. /БГНЕС


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.