Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха лед на екватора на Марс
4 Август 2017
Това показват данните от неутронния спектрометър на орбитиращата сонда "Марс Одисей"
Учени от Великобритания, Франция и САЩ откриха на марсианския екватор воден лед, след като анализираха данните от неутронния спектрометър на орбитиращата сонда "Марс Одисей", предава КРОСС.

Специалистите констатирали, че в екваториалните области на тази планета под почвата са концентрирани големи количества водород. Толкова големи, че могат да бъдат обяснени единствено с наличието на големи масиви воден лед.

Изследователите използвали данните от кръжащия от повече от десет години космически апарат "Марс Одисей", намиращ се в орбитата на Червената планета.

Неутронният спектрометър, монтиран на борда на сондата, регистрира неутроните, излитащи от марсианската почва и съдържащи водород. Тези частици се отделят при съприкосновението с космическите лъчи с марсианската почва.

По енергията на тези нутрони може да се определи колко ефективно поглъщат частиците космическите лъчи. Ако почвата е наситена с водород, поглъщането става особено ефективно, а скоростта на излитащите от почвата неутрони става съвсем малка.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.