Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха екзопланета с водна атмосфера
3 Август 2017
WASP-121b се намира на около 900 светлинни години от Земята. Тя е газов гигант от класа на "горещите Юпитери", но с по-голяма маса и радиус от Юпитер
Астрономи откриха огромна екзопланета, първата за която до момента има доказателства за наличието на вода в стратосферата. Самата планета е достатъчно гореща, за да кипи желязо. Изследването е публикувано в списание Nature, съобщава КРОСС.

Международен екип от учени, ръководен от Университета на Ексетър, направи откритието си наблюдавайки светещите молекули вода в атмосферата на екзопланетата WASP-121b с помощта на космическия телескоп "Хъбъл", съобщи сайтът на университета.

За да изследват стратосферата на газовия гигант, където температурата нараства с увеличаване на височината, изследователите използват спектроскопия за анализ как се променя яркостта на планета при различни дължини на вълните на светлината.

Водната пара в атмосферата на планетата, например, се държи по предвидим начин като отговор на различни дължини на вълната на светлината в зависимост от температурата на водата. При по-ниски температури водна пара в горната част на атмосферата на планетата блокира светлината в специфични дължини на вълната, излъчвани от дълбоките слоеве към космическото пространство. Но при по-високи температури, водните молекули в горната част на атмосферата светят при тези дължини на вълните.

Явлението е подобно на това, което се случва с фойерверките, които получават цветовете си от химикали, излъчващи светлина. Когато металните частици се нагорещят и изпарят, техните електрони преминават в по-високи енергийни състояния. В зависимост от материала, електроните излъчват светлина с определена дължина на вълната, губейки енергия. Например натрият произвежда оранжево-жълт цвят, а стронцият - червен цвят.

Водните молекули в атмосферата на WASP-121b по аналогичен начин отделят излъчване, тъй като губят енергия под формата на инфрачервена светлина, която човешкото око не може да открие.

В стратосферата на Земята озонът улавя ултравиолетовата радиация от Слънцето, което повишава температурата на този слой на атмосферата. Други тела от Слънчеата система имат стратосфери, например, метанът е отговорен за затоплянето на стратосферите на Юпитер и Титан. В планетите на Слънчевата система, промяната на температурата в стратосферата обикновено е по-малко от 100 градуса по Целзий.

"Теоретичните модели предполагат, че стратосферите могат да дефинират специален клас на ултрагорещи екзопланети, с важни последствия за атмосферната физика и химия", заяви д-р Том Евънс (Tom Evans), водещ автор и изследовател в Университета на Ексетър. "Когато насочихме "Хъбъл" към WASP-121b, видяхме светещи водни молекули, което означава, че на планетата има сурова стратосфера".

WASP-121b се намира на около 900 светлинни години от Земята. Тя е газов гигант от класа на "горещите Юпитери", но с по-голяма маса и радиус от Юпитер, което я прави много по-плътна. Екзопланета прави обиколка около своята звезда на всеки 1.3 дни. Близостта до звездата загрява горните слоеве на атмосферата до 2500 градуса по Целзий - при тази температура желязото се превръща в газ.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Иван
04 Aug, 2017 | 17:11

То и тук е жага. Айде да се местим


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.