Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Първият български частен сателит BulgariaSat-1 успешно бе изведен в орбита
24 Юни 2017
Това става в петък вечер, 23 юни в 22:10 ч. българско време от ракетната площадка 39A (LC-39A) в Космическия център Кенеди на НАСА във Флорида
Първият в историята български частен комуникационен геостационарен сателит BulgariaSat-1 бе успешно изстрелян. След като изстрелването миналата седмица беше отложено, сега първият български комуникационен геостационарен сателит BulgariaSat-1, собственост на един от родните телекомуникационни оператори, бе успешно изстрелян от ракета носител "Falcon 9" на SpaceX, съобщава КРОСС. Това става в петък вечер, 23 юни в 22:10 ч. българско време от ракетната площадка 39A (LC-39A) в Космическия център Кенеди на НАСА във Флорида.

Сателитът успешно изпълнява планираните маневри и разгърна соларните си панели по график. Очаква се утре BulgariaSat-1 да се поеме към финалната си позиция в геостационарната орбита. Той ще бъде разположен на българската орбитална позиция 1.9E.

Очаква се спътникът, който е първи за България, да работи на своята позиция в геостационарна орбита 15-20 години. Той тежи около 4 тона и е направен от американската компания SSL. Предназначен е за предаване на телевизионен и интернет сигнал на територията на Югоизточна Европа.

Освен за телевизионни и комуникационни услуги, BulgariaSat-1 може да се използва и при форсмажорни обстоятелства - при аварии и природни бедствия - когато наземните мрежи не работят.

Това е първият български сателит след държавния "Интеркосмос 22 - България 1300", изстрелян през 1981г. като част от честванията по случай 1300г. от създаването на Първата българска държава. Изкуственият спътник има научна цел и години наред предава към Земята данни за лъчевите и заредени частици в атмосферата. Впоследствие бива изоставен.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.