Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Астероид профуча край Земята
20 Април 2017
Въпреки че няма възможност астероидът да се сблъска с нашата планета, това е много близко доближаване за астероид с такъв размер, заявиха от НАСА
Астероид с големина от 650 м премина покрай Земята на сигурно, но притеснително близко разстояние. „Въпреки че няма възможност астероидът да се сблъска с нашата планета, това е много близко доближаване за астероид с такъв размер“, заявиха от НАСА. Наречено 2014-JO25, небесното тяло прелетя едва на 1,8 млн. километра от нашата планета, което е по-малко от пет пъти разстоянието до Луната. 

След нас астероидът ще продължи пътя си към Юпитер, преди да се насочи отново към центъра на Галактиката. Малки астероиди профучават покрай земята по няколко пъти на седмица. Но обект с подобни размери за последно мина покрай нас през 2004 г. Тогава „Тевтат“, широк 5 км, мина край Земята на близо четири пъти разстоянието до Луната. Следващата близка среща с толкова голям камък няма да се осъществи преди 2027 г. Тогава се очаква 800-метровият 199-AN10 да прелети още по-близо до нас – на едва 380 000 км. 

Последният път, когато 2014-JO25 е бил в нашата Слънчева система, е преди 400 години и следващото му минаване покрай нас няма да е преди 2600 г. От НАСА посочват, че днешното явление е отлична възможност за астрономи и любители астрономи. Астероидът ще бъде подходящ за наблюдение, тъй като повърхността му отразява два пъти повече светлина от тази на Луната. Ще може да бъде наблюдаван с малки оптични телескопи в продължение на една до две вечери, преди да продължи по пътя си. 

Освен 2014-JO25 в сряда край Земята, на 175 млн. км ще премине и кометата PanSTARRS. Тя е усилия яркостта си наскоро, което означава, че може да бъде наблюдавана с бинокли или малки телескопи. Астероидите са съставени от метал и камък, докато кометите – които са и по-малки, са изградени предимно от лед, прах и камъни. И двете небесни тела са формирани по време на ранната история на Слънчевата система, преди около 4,5 млрд. години.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.