Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
НАСА: На спътника на Сатурн Енцелад има условия за живот
14 Април 2017
Това е най-близкото, до което сме се доближавали, за да идентифицираме място с необходимите съставки за обитаема среда, кометират от агенцията
Учените от мисията "Касини" съобщават, че на спътника на Сатурн Енцелад съществува форма на химическа енергия, която би могла да поддържа живот, а от Хъбъл докладват за допълнителни доказателства за гейзери, изригващи на спътника на Юпитер Европа, съобщава КРОСС.

Това обявиха от НАСА на специална пресконференция в четвъртък вечерта.

"Това е най-близкото, до което сме се доближавали, за да идентифицираме място с необходимите съставки за обитаема среда", заяви Томас Цурбухен от централата на НАСА във Вашингтон.

"Тези резултати показват взаимосвързания характер на научните мисии на НАСА, които са все по-близо до отговора дали наистина сме сами или не сме", добави Цурбухен.

Изследователите от мисията "Касини" заявиха, че водородният газ, който може потенциално да осигури източник на химическа енергия за живот, се излива в подземния океан на Енцелад от хидротермална дейност на морското дъно.

"Потвърждението, че съществува химическата енергия, необходима за живота, вътре в океана на тази малка луна на Сатурн, е важен крайъгълен камък в търсенето на обитаеми светове отвъд Земята", заяви Линда Спилкер, учен от проекта "Касини" към Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.