Факти, Анализи, Коментари
   24 Юни 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха ген, прекратяващ стареенето
3 Юни 2008
Оказва се, че генът р16 ускорява остаряването на клетките, докато р19 спира този процес

Изследователи от клиниката в Майо откриха ген, който може да ускори или да спре процеса на остаряване на клетките, пише в статия публикувана в списание Nature Cell Biology. Чрез експерименти с мишки биолозите проучили функциите на два гена, предизвикващи развитието на тумори в процеса на остаряване – р16 и р19.

Ние не можехме да изследваме мишки с премахнати ген р16 или р19, защото те умираха от рак преди да успеят да се състарят. Чрез кръстосването с други мишки, които остаряват пет пъти по-бързо от нормалното заради мутация в гена BubR1, ние преодоляхме това препятствие”, коментира ръководителят на изследването Дарън Бейкър (Darren Baker).

След преодоляване на този проблем учените твърдо установили, че р16 предизвиква остаряване на тъканите, докато р19 противодейства на този ефект. “Това беше напълно неочаквано откритие, тъй като експериментите с култури от тъканите показваха, че р19 подпомага остаряването”, отбелязва друг участник в изследването Ян ван Дерсен (Jan van Deursen).

По време на изследването учените установили още, че за старта и развитието на процеса на остаряване частично влияе и натрупването на стари клетки в органите и тъканите. Тези стари клетки притежават “изкривени” генетични характеристики и отделят белтъци, повреждащи околните клетки, което води до влошаване на функциите на органите.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

masters
30 Sep, 2012 | 09:15

04 Jul, 2008 | 14:28

А хапчето кога ще го пуснете в търговската мрежа? Като казах мрежа се сетих за едно филмче и искам да попитам ще има ли червено и / или синьо хапче? Аз кое да си купя? По принцип предпочитам жълтия цвят! Ако не го произведете до приблизително 60 години, можете ли да ми кажете къде мога да се запозная с млада, червеноока, русокоса вампирка за да ме охапе някъде ... да може да започне от там от където си мислите!МНОГО ТОЧНО.ЗА УХАПВАНЕТО ОЩЕ СЕГА.СЛЕД 60Г И КОСТИ НЯМА ДА СА МИ ОСТАНАЛИ

ь
04 Jul, 2008 | 14:28

А хапчето кога ще го пуснете в търговската мрежа? Като казах мрежа се сетих за едно филмче и искам да попитам ще има ли червено и / или синьо хапче? Аз кое да си купя? По принцип предпочитам жълтия цвят! Ако не го произведете до приблизително 60 години, можете ли да ми кажете къде мога да се запозная с млада, червеноока, русокоса вампирка за да ме охапе някъде ... да може да започне от там от където си мислите!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.