Факти, Анализи, Коментари
   7 Юни 2023
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Над 16 000 са вече жертвите от земетреснието
9 Февруари 2023
Тази цифра продължава да се увеличава, а надеждите избледняват за хората, които са в капан под развалините
Над 16 хиляди са вече жертвите на разрушителното земетресение на турско-сирийската граница и последвалите вторични трусове, съобщава БНР. Загиналите в Турция са най-малко 12 873, а в Сирия - 3162.

Световната здравна организация (СЗО) се опасява, че без подслон, вода, горива или електричество много от оцелелите могат да загубят живота си.

Смята се, че силното земетресение, което разлюля района в понеделник, е засегнало около 23 милиона души, сред които много деца. СЗО заяви, че има опасност от вторично бедствие, което може да навреди на повече хора от първоначалното земетресение.

Хиляди хора са се подслонили в колите си или палатки, тъй като се страхуват или им е забранено да се върнат по домовете им.

Спасителите продължават усърдната си работа, но надеждите избледняват за мнозина, които все още са в капан под развалините.

Вече изминаха 72 часа - времето, за което има вероятност хората да бъдат спасени. Изключително студените условия намаляват вероятността повече хора да оцелеят.  

В Сирия усилията за оказване на помощ са усложнени заради годините на конфликт, унищожил инфраструктурата на нацията.

По данни на правителството засегнати са близо 300 000 сирийци, като повечето е трябвало да напуснат домовете си. Обособени са 180 места за спешно настаняване. Хиляди хора остават в неизвестност.

Турските власти съобщиха, че работят за отварянето на още два гранични пункта на границата със Сирия, които да помогнат за достигането на международна помощ до страната.

Междувременно стана ясно, че първият конвой от шест камиона с хуманитарна помощ за Северозападна Сирия вече е на път и се очаква да премине южната турска граница още днес.

Разраства се вълната на солидарност, която включва доброволци, материална помощ и финансови средства, включително от България. Европейският съюз обяви, че ще предостави 6,5 милиона евро собствени средства на Турция и Сирия, а през март ще организира донорска конференция.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2023 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.