Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Германия реши да достави танкове Leopard 2 на Украйна
25 Януари 2023
Изпращането на тежко въоръжение, според Киев е решаващо за победата над руската инвазия, а Москва смята за ненужна провокация
В сряда Германия обяви, че ще достави свои танкове Leopard 2 на Украйна, преодолявайки опасенията относно изпращането на тежко въоръжение, което Киев вижда като решаващо за победата над руската инвазия, а Москва смята за ненужна провокация, съобщава Ройтерс.

Натискът нарастваше от седмици върху правителството на германския канцлер Олаф Шолц да изпрати танковете и да позволи на други съюзници от НАТО да направят същото преди очакваните пролетни офанзиви от двете страни (Украйна и Русия), които биха могли да помогнат за обръщане на войната.

Правителството на Шолц се забави с решението, предпазливо да предприеме действия, които биха могли да накарат Русия да ескалира или да накара НАТО да стане страна в конфликта.

Германия също така ще издаде съответните разрешителни на страни партньори, които искат бързо да доставят техни танкове Leopard 2 в Украйна.

Решението на Германия проправя пътя за други страни като Полша, Испания и Норвегия да доставят запасите си от танкове Leopard на Украйна.

"Това решение следва добре познатата ни линия на подкрепа на Украйна според нашите възможности. Ние действаме по тясно координиран начин в международен план", се посочва в изявление на канцлера Шолц.

Целта е бързо да се създадат на европейско два батальона с танкове Leopard 2 за Украйна, се казва още в изявлението, като се добавя, че Германия ще предостави като първа стъпка 14 танка Leopard 2 от военни си запаси. Два батальона предполагат около 80 бойни машини.

Обучението на украинските войски в Германия ще започне скоро, а Германия също ще осигури логистика и боеприпаси, се посочва в съобщението.

Германия винаги ще бъде в челните редици, когато става въпрос за подкрепа на Украйна срещу инвазията на Русия, но също така ще гарантира, че конфликтът няма да ескалира до намеса на НАТО, заяви канцлерът Олаф Шолц.

Той добави, че докато подкрепяме Украйна, "в същото време трябва да предотвратим войната да ескалира война между Русия и НАТО. И винаги ще имаме този принцип предвид".

Руският посланик в Германия Сергей Нечаев нарече решението на Берлин да изпрати танкове в Украйна "изключително опасно". Нечаев предупреди, че този ход "извежда конфликта на ново ниво на конфронтация" и "противоречи" на твърденията на германски политици, че страната не желае да се намесва във войната в Украйна.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.