Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Влаковете във Великобритания спряха
21 Юни 2022
Днес, в четвъртък и в събота около 40 000 жп работници започват стачни действия
Във Великобритания днес започва най-голямата железопътна стачка за последните 30 години след като и последните преговори в опит да бъде избегната се провалиха, предаде БНР.

Стачката е в резултат на трудов спор за заплатите, работните места и условията на труд. Най-големият транспортен профсъюз RMT иска увеличение на заплатите със 7%, което е по-малко от инфлацията, но повече от предложението на работодателите.

Днес, в четвъртък и в събота около 40 000 жп работници започват стачни действия, които, по думите на министъра на транспорта Грант Шапс, ще причинят „тотално страдание“. Шапс смята, че стачката е напълно погрешен ход и ще създаде трудности на милиони невинни хора, включително дъщеря му, която има изпити.

Генералният секретар на RMT Мик Линч каза, че последните оферти от някои работодатели са били отхвърлени, но предположи, че „техните ръце са били вързани от министрите, които нехаят“. Линч обвини Шапс за орязването на милиони паунди финансиране на обществения транспорт.

Профсъюзите освен това твърдят, че правителството се опитва да съкрати хиляди работни места в сектора.

„Пръстовите отпечатъци на Грант Шапс и ДНК-то на финансовия министър Риши Сунак са навсякъде по проблемите на железниците“, метафорично се изрази Линч. Запитан в интервю за "Скай нюз" дали стачните дейстивя могат да продължат с месеци, ако сделка не бъде постигната, Линч отговори утвърдително.

Премиерът Борис Джонсън лансира планове за противодействие на стачките като се позволи на компаниите да назначат временно персонал за справяне с кризата, но профсъюзите заявиха, че това може да бъде опасен ход за сигурността на гражданите и вероятно в нарушение на международните норми.

Днес ще стачкуват и работниците в лондонското метро. Има опасения, че на по-късен етап стачки могат да започнат също учителите и работниците в обществения сектор.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.