Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Макрон спечели изборите за парламент, но загуби пълното си мнозинство
20 Юни 2022
Според пълните окончателни резултати алиансът "Заедно" на Макрон е спечелил 245 места в 577-членната камара
Коалицията на френския президент Еманюел Макрон загуби пълното си мнозинство след балотажа на парламентарните избори в неделя, предаде БНР.

Според пълните окончателни резултати, публикувани от френското вътрешно министерство, алиансът "Заедно" на Макрон е спечелил 245 места в 577-членната камара.

Франс прес изчислява, че това означава, че е далеч от необходимите 289 места за пълно мнозинство. Като втора френска политическа сила се утвърждава Новото обединение на левите сили със 135 места, а крайнодесният Национален сбор, който става трета парламентарна сила със собствена група, ще има 89 места.

Загуба претърпяха няколко ключови фигури от мнозинството - досегашният председател на Националното събрание Ришар Феран и бившият вътрешен министър Кристоф Кастанер.

Френският премиер Елизабет Борн обяви, че се заема още от днес със задачата да състави "работно мнозинство" в новоизбраното Национално събрание. Тя определи като опасно за Франция обстоятелството, че никоя политическа формация не си е осигурила мнозинство на вчерашния вот.

"Ситуацията е безпрецедентна. Никога досега в Петата република не е имало такова разпределение на силите в Националното събрание. Тази ситуация представлява риск за нашата страна, предвид предизвикателствата във вътрешен и международен план", каза Борн.

Тя определи като опасно за Франция обстоятелството, че никоя политическа формация не си е осигурила мнозинство на вчерашния вот. 

Един от потенциалните съюзници на пропрезидентския блок в парламента - партията "Републиканци", вече обяви, че ще действа като опозиция.

Срещу президента Еманюел Макрон се изказаха и лидерите на крайната десница Марин льо Пен и на ляво-зеления блок Жан-Люк Меланшон.

Експерти заявиха, че един от възможните варианти пред президента Макрон е да управлява с правителство на малцинството и че резултатите поставят под въпрос възможността на президента да управлява ефективно и да прокара политическата си програма, особено реформата на пенсионната система.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.