Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ЕК: На Украйна и Молдова да се даде статут на кандидат-членки на ЕС
17 Юни 2022
Някои държави обаче, като Дания, Нидерландия и Португалия, изразиха опасения относно този ход и не се очаква дискусиите да бъдат леки
Европейската комисия препоръчва на Съвета на ЕС да даде статут на кандидат-член за ЕС на Украйна и Молдова, съобщи нейният председател Урсула фон дер Лайен, предаде БНР.

"Имаме едно ясно послание и то е: "Да, Украйна заслужава европейска перспектива, да, тя трябва да бъде приветствана като кандидат-член на ЕС. С това се подразбира, че е свършена добра работа, но остава и още доста. Целият процес се базира на заслугите", заяви Фон дер Лайен и допълни, че предстои още работа по върховенството на закона, борбата срещу корупцията и олигарсите. Тя отрече твърденията, че това е жест към Украйна заради войната там. 

Според оценката на Еврокомисията Украйна е напреднала в осигуряването на стабилността на институциите, гарантиращи демокрацията, върховенството на закона, човешките права, защита на малцинствата и има забележителна макроикономическа и финансова стабилност.

Фон дер Лайен посочи, че ЕК смята, че Украйна трябва да получи статут на кандидат-член при условие, че тя продължава да прави реформи, насочени към привеждането й в съответствие с разпоредбите на ЕС. Тези реформи включват върховенството на закона, борбата с корупцията и съдебната система.

Киев подаде молба за членство след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

Фон дер Лайен каза също, че комисията препоръчва статут на кандидат-член на ЕС и за Молдова при подобни условия като Украйна.

Макар и значителна стъпка, становището на комисията трябва да бъде одобрено от всяка от 27-те държави членки на ЕС на срещата на върха на лидерите, която ще се проведе следващия четвъртък и петък (на 23 и 24 юни).

Някои държави обаче, включително Дания, Нидерландия и Португалия, изразиха опасения относно този ход и не се очаква дискусиите да бъдат леки.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.