Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Русия и Украйна се обвиняват взаимно за саботажи на евакуацията на цивилни
5 Март 2022
Властите на пристанищния град Мариупол съобщиха, че отлагат евакуацията заради обстрел от руска страна. Руското министерство на отбраната от своя страна заяви, че никой не се е възползвал от двата хуманитарни коридора
Русия и Украйна се обвиниха взаимно за невъзможността да евакуират цивилни граждани съгласно договореното по-рано временно спиране на огъня. Русия не спазва договореното примирие в някои райони на Украйна и това осуетява евакуацията на цивилни граждани от градове, където се водят сражения, като Мариупол, заяви съветникът на президента Зеленски Олексей Арестович, цитиран от Ройтерс.

По-рано властите на пристанищния град Мариупол съобщиха, че отлагат евакуацията заради обстрел от руска страна. Заместник кметът на града Сергей Орлов каза пред Би Би Си, че Мариупол все още е обстрелван, а има и съобщения, че близо до края на евакуационния маршрут се водят боеве.

„Продължават да използват артилерия и ракети за обстрел на Мариупол и хората са много уплашени.“

Властите призоваха жителите на Мариупол да се разпръснат и да намерят места за убежище или ако могат да се върнат по домовете си. Градът с население около 450 хиляди души на Азовско море е обкръжен от руски сили.

Руското министерство на отбраната от своя страна заяви, че никой не се е възползвал от двата хуманитарни коридора близо до Мариупол и Волноваха. Москва обвини украински националисти, че не са позволили на хората да се евакуират.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че не е оптимист за преговорите за мир след гневните изявления на украинския президент Володимир Зеленски. Според Лавров крайната цел на Зеленски е да предизвика война между Русия и НАТО.

Въпреки временното спиране на огъня военните действия в Украйна продължават. Обстрелът в източния град Суми започна в 05:00 местно време. В Харков също са били чути множество експлозии. Има предупреждения за въздушни нападения в столицата Киев, в градовете Житомир и Чернигов.

Британското разузнаване съобщи по-рано днес, че през последните 24 часа са извършени по-малко руски въздушни и артилерийски удари, отколкото през предходните дни. Според военното министерство на Лондон руските сили напредват към южния пристанищен град Николаев, а част от тях може да се насочат и към Одеса.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.