Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Зеленски: Имат заповед да заличат нашата история, да заличат всички нас!
3 Март 2022
Продължават интензивни сражения на север, изток и юг
От началото на руското нахлуване в Украйна са загинали над 2 000 цивилни украинци, съобщават от Държавната служба по извънредни ситуации на Украйна. Днес се очаква втори кръг от преговори между Русия и Украйна, предаде БНР.

Продължават интензивни сражения на север, изток и юг. Градовете Харков и Херсон са подложени на руски артилериен обстрел. Министерството на външните работи препоръча на българските граждани, намиращи се на територията на окръг Одеса, да останат по домовете си или да потърсят най-близкото бомбоубежище.

Ракети поразиха сградата на полицията, на градския съвет и на университета в Харков. 4 - ма души загинаха, 10 са спасени под руините. Малко преди полунощ кметът на град Херсон Игор Колихаев съобщи, че по улиците на града се виждат руски войници, които са успели да влязат със сила и в сградата на кметството, предаде Ройтерс.

По-рано през деня украинските власти отричаха съобщенията, че Херсон е паднал в руски ръце. Тогава Алексей Арестович - съветник на украинския президент посочи, че по улиците на Херсон се водят улични боеве, а жители на града излязоха, развявайки украинския флаг пред руските танкове на площад "Свобода". Кметът Колихаев призова за украински армейски части.

Агенция "Ройтерс" съобщи за мощна експлозия край централната железопътна гара в столицата Киев, която може да е причина за прекъсване на отоплението в някои части на града.

Множество жертви има и в град Мариупол на брега на Азовско море, съобщава кметът Вадим Боиченко. Блокиран е изходът за цивилни, няма вода. Квартал, в който живеят 130 хиляди души, е почти унищожен, твърди заместник-кметът на Мариупол Сергей Орлов. Не е ясно колко са жертвите, но може да са стотици, допълва той.

В няколко района на столицата Киев имаше серия от взривове след 15 часа следобед. И тази вечер от 8 часа в Киев има комендантски час до 7 сутринта. В поредното обръщение към нацията украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че иска да заличи украинците и историята им. По повод ракетната атака срещу мемориала от холокоста Бабий Яр, Зеленски заяви:
"Не знаят нищо за столицата ни, за историята ни, но имат заповед да заличат нашата история, да заличат всички нас".

Съобщава се за украинци, които блокират пътя към град Енергодар, където се намира централата "Запорожие". Украинските власти поиската от Международната агенция по атомна енергия да координира безопасността.

Тази вечер се очаква украинска и руска делегация да се срещнат за втори кръг от преговори, най-вероятно в Беловежката гора на границата между Беларус и Полша. Беларуската държавна агенция "Белта" съобщава, че руската делегация вече е на път за мястото на преговорите, но то не се уточнява.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.