Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
САЩ предложи алтернатива на “многополюсния свят”
Николай Атанасов - 27 Юни 2003

Според Кондолиза Райс на мястото на съперничеството, “което изостря локалните конфликти”, трябва да дойде сътрудничеството...

     Американската администрация счита за неудачна и дори вредна идеята за “многополюсен свят”, която според нея ще доведе до възраждането на съперничеството между великите сили от ерата на “студената война”. Тази позиция застъпи съветникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Кондолиза Райс в изказване пред Международния институт за стратегически изследвания в Лондон.

     По думите на Райс като алтернатива на многополярността САЩ предлагат на демократичните държави да обединят сили на основата на съвпадането на ценности и интереси, за да решат общите проблеми. Такива са заплахите за глобалната сигурност и разрешаването на регионалните конфликти. “Многополярността”, която се поддържа от редица държави, никога не е водила до обединение, а се е явявала “необходимото зло, което възпрепятстваше избухването на война, но и не способстваше за постигането на мир”, отбеляза Райс. Според нея “многополярността е теория на съперничеството и конкуриращите се интереси, а в най-лошите си проявления - на конкуриращи се ценности”. В настоящия момент това съперничество е опасно, защото пречи за неутрализирането на такива заплахи като международния тероризъм и разпространяването на оръжия за масово унищожаване.

     Представяйки официалните виждания на Вашингтон за съвременния световен ред, Райс посочи, че за последното десетилетие голям брой страни в Европа и света са избрали да тръгнат по демократичния път на развитие. “През следващата година десет европейски държави ще се присъединят към ЕС. Седем нови държави ще влязат в НАТО. Съвпадението на техните интереси и ценности създава историческата възможност да се преодолее разрушителната тенденция на съперничество на великите сили”, допълни тя. На мястото на съперничеството, “което изостря локалните конфликти”, трябва да дойде сътрудничеството, позволяващо да се намери решение на всяка кризисна ситуация, заключи Райс.

     За разлика от САЩ, Русия отстоява принципите на “многополярния свят”. В речта си Кондолиза Райс нарече Русия партньор на САЩ. В същото време американската концепция за относително многополюсния свят противоречи на позицията на Москва по въпроса. Президентът Владимир Путин нееднократно е заявявал, че Русия е за многополярност на света. Това бе обсъждано и на руско-китайската среща, която се състоя в края на май в Москва.

     “Русия и Китай се обявяват за многополюсно, справедливо и демократично световно устройство, основано на общопризнатите принципи на международното право, за хармонични и рационални взаимоотношения между държавите”, се чете в съвместната руско-китайска декларация, подписана след преговорите между Владимир Путин и председателят на КНР Ху Цзинтао. Според мнението на лидерите на двете държави формирането на многополюсен свят “е труден процес, изискващ усилията на международното общество”. В тази връзка Русия и Китай подчертават нуждата от приоритетното използване на мирни способи за решаването на споровете на основата на общопризнатите принципи на международното право.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
27 Apr, 2022 | 18:06

Кондолиза Райс е казала точно в какво се състоят ценностите на демократичния еднополярен свят, който се крепи на избори на които не се броят гласовете, и всички го знаят но никой не се сеща:
- Йехова е бог, а не дявол.
- Евреите са светлината на света, а не тънината.
- Територията между Дунава и Средиземно море и Вардара и Черно море е дадената от бога на евреите земя, а не на бугарите.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.