Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Захариева: България е готова да продължи разговорите със Скопие
9 Декември 2020
Това съобщи външният министър Екатерина Захариева след среща със специалния представител на Скопие Владо Бучковски
България е готова да продължи разговорите с Република Северна Македония за разрешаване на споровете между Скопие и София. Това съобщи външният министър Екатерина Захариева след среща със специалния представител на Скопие Владо Бучковски, съобщава КРОСС.

Това е първата официална визита на специалния пратеник на правителството на Република Северна Македония в българската столица. Утре Бучковски ще има срещи с премиера Бойко Борисов и с президента Румен Радев. Очаква се да разговаря още с министъра на отбраната Красимир Каракачанов, както и с лидера на социалистите Корнелия Нинова.

„Продължаваме разговорите за намиране на устойчиво и крайно решение на оставащите отворени въпроси по двустранните отношения. Както и за намиране на изход, да отвори пътя на Р Северна Македония за преговорната рамка и стартиране на реални преговори за членство в ЕС", заяви външният ни министър.

„Неправилно това се нарича вето. Това е неодобрение на преговорната рамка. Нямаме съмнение, че се намираме в деликатен етап на двустранните отношения. И двете страни изпитваме разочарование от това", поясни Захариева.
"Убедена съм, че единственият прагматичен, откровен и добронамерен подход ще доведе до преодоляване на натрупаното недоверие и наваксване на изгубеното време през последните поне 18 месеца", изтъкна още министърът.

„Подаваме ръка на Северна Македония за намиране на взаимно приемливи и трайни решения и за откриване на пътя за нови отношения, основани на доверие. Да бъдеш член на ЕС означава, че трябва да се придържаш към двустранните си или многостранни договори", заключи Захариева и апелира двете страни да говорят повече помежду си, а не чрез медиите.
В началото на декември стана ясно, че бившият македонски премиер Владо Бучковски ще бъде специален пратеник на правителството в Скопие за България. Основната му задача е да изглади противоречията между двете страни по отношение на езика и историята, и да отпадне българското вето върху началото на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.