Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Джо Байдън печели надпреварата за Белия дом
7 Ноември 2020
Благодарение на победа в ключовия щат Пенсилвания той стана 46-ият президент на Съединените американски щати
Демократът Джо Байдън печели надпреварата за Белия дом срещу действащия президент републиканец Доналд Тръмп, предаде БНР. След четири дни напрегнато очакване Байдън събра 273 гласа в електоралната комисия при необходими 270 благодарение на победа в ключовия щат Пенсилвания и става 46-ият президент на Съединените американски щати. 

На този етап Доналд Тръмп не се е признал за победен и не е известно дали ще продължи да оспорва резултатите с недоказания аргумент, че е имало изборни измами. Той става първият президент на САЩ, който не успява да спечели втори мандат от 1992 г., когато поражение претърпя републиканецът Джордж Хърбърт Уокър Буш.

Джо Байдън спечели обратно от Доналд Тръмп три индустриални щати, които бяха загубени от Хилари Клинтън през 2016 г.: Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания. Освен това към момента той изпреварва Тръмп и в щатите Джорджия, Невада и Аризона според неокончателни резултати.

Избирателната активност достигна рекордните за съвременната история на САЩ 66 процента. Байдън получи над 74 милиона гласа срещу 70 милиона за Тръмп. Този "народен вот" не е от значение в американската избирателна система, но според демократите той подсилва политическата легитимност на следващия президент. За пръв път в историята си САЩ ще имат жена за вицепрезидент - 56-годишната Камала Харис.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.