Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Беларус затвори границата си с Литва и Полша
18 Септември 2020
Настоящата ситуация го принуждава, заедно с Русия, да изгради обща защита на Съюзната държава, обясни Лукашенко
Беларус се вижда принудена да затвори границите си със съседните Литва, Полша, както и да укрепи границата с Украйна, заяви президентът Александър Лукашенко. Настоящата ситуация го принуждава, заедно с Русия, да изгради обща защита на Съюзната държава, обясни той.

Лукашенко призова народите на трите държави да възпрат политиците си и да предотвратят започването на война, съобщава КРОСС.

„Принудени сме да изтеглим войски от улиците и да приведем половината армия в бойна готовност", допълни Лукашенко. Президентът обясни, че заедно с Русия са взели решение да ускорят отдавна планираното военно учение "Славянско братство 2020".

Говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер съобщи, че Полша не е получавала каквото и да било потвърждение, че границата настина е затворена, отбелязва Ройтерс. Полският заместник-външен министър Павел Яблонски е изпратил SMS до Ройтерс, в който се казва: "Приемаме това като пореден елемент от пропагандната кампания, от психологическа игра, която цели да създаде усещане за външна заплаха".

Началникът на литовската служба за гранична охрана Рустамас Любайевас заяви, че литовската граница също функционира както обикновено. "Не знаем какво означават тези изявления. Ще затворят границата за товари, за хора или нещо друго? Ще изчакаме да видим какво имат предвид тези изказвания и как се прилагат", каза литовският външен министър Линас Линкевичус.

Полша предлага създаване в ЕС на фонд за стабилизиране на Беларус

По-рано Полша предложи създаването на европейски стабилизационен фонд за Беларус на стойност най-малко 1 милиард евро. Полският премиер Матеуш Моравиецки нарече фонда „нов план Маршал" и обяви, че той ще бъде официално представен пред Европейския съвет следващата седмица.

Създаването на стабилизационен фонд за Беларус вече има подкрепата на Чехия, Унгария, Словакия и Литва, обяви полският премиер Матеуш Моравецки, след подписването на обща декларация с министър-председателя на Литва Саулиус Сквернелис. „ЕС и почти целият свят подкрепят стремежите на белорусите за свобода. Затова в нашата декларация потвърждаваме нашето стратегическо сътрудничество и плановете ни да помогнем на Беларус, което включва и икономическа помощ", заяви Моравецки.

Фондът трябва да бъде значителен, защото трябва да позволи на беларуската икономика да се стабилизира, да отговори на очакванията на инвеститорите и да даде перспектива на Беларус. Затова на този етап сумата трябва да бъде поне 1 милиард евро.

Призивът на Варшава за финансова подкрепа за Минск идва дни, след като руският президент Владимир Путин подкрепи Александър Лукашенко с обещание за държавен заем на стойност 1 милиард и половина долара.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.