Факти, Анализи, Коментари
   8 Декември 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Има споразумение за бюджета на ЕС
21 Юли 2020
Първи новината съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел с една дума - "сделка"
Европейските лидери постигнаха споразумение по бюджета на ЕС за следващите 7 години и плана за възстановяване от пандемията с коронавируса след преговори, продължили цели 4 денонощия, предаде БНР. Първи новината съобщи в "Туитър" председателят на Европейския съвет Шарл Мишел с една дума - "сделка". По-късно на брифинг с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен той започна изложението си така: "Направихме го. Европа е солидна, здрава и най-вече единна". 

Цифрите за бюджета на ЕС за следващите 7 години, както и за възстановителния план, са без промяна - съответно 1.074 трилиона евро и 750 млрд. евро. От тях 390 млрд. ще се отпускат под формата на безвъзмездни средства, а 360 млрд. - на заеми. Намалени са обаче парите за кохезия, устойчивост и ценности от над 380 млрд. евро на близо 378 млрд. Сериозно орязване бе залегнало за фонда за справедлив преход, който трябва да помогне за прехода към зелена и дигитална Европа - от 30 млрд. на 10 млрд. евро. 

И Мишел, и Фон дер Лайен отхвърлиха твърденията, че са смекчили първоначалната версия за обвързването на върховенството на закона с ползването на еврофондовете заради натиска на Унгария и Полша.  Урсула фон дер Лайен изрази съжаление, че при преговорите от окончателния текст е изпаднал инструментът за платежоспособност, защото, по думите й, това ще намали иновативната част от бюджета.

Увеличават се отстъпките за най-големите нетни вносители в бюджета на ЕС - Германия, Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания, като за Германия тя е над 3, 5 млрд. евро.

За да влязат в сила, бюджетът на ЕС и възстановителният план трябва да получат одобрението на Европейския парламент. Вероятно това ще стане на извънредна сесия този месец. 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.