Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Европейски фонд за възстановяване ще бори коронавируса
24 Април 2020
Лидерите на страните членки са постигнали съгласие за създаването му в помощ на икономиката на ЕС след пандемията с коронавируса
Лидерите на страните членки са постигнали съгласие да работят за създаването на Европейски фонд за възстановяване в помощ на икономиката на ЕС след пандемията с коронавируса, съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, предаде БНР.

Мишел съобщи, че лидерите са подкрепили трите мрежи за безопасност на стойност 540 млрд. евро, които бяха договорени от министрите на финансите - за работещите, малките и средни предприятия и страните членки от еврозоната и изрази надежда, че те ще заработят от 1 юни.

Фон дер Лайен коментира, че за да може 7-годишният бюджет да набира средства, които после да насочва към страните членки, таванът на собствените ресурси трябва да се повиши до 2 на сто от брутния национален доход през следващите 2-3 години вместо сегашните 1,2 на сто.

Ръководителите на страните-членки са възложили на Европейската комисия да направи оценка на отражението на пандемията върху цялата европейска икономика - както и на отделните държави, така и на някои специфични сектори.

Някои сектори, като например, туризма, ще са по-потърпевши от други. Фискалният ефект от кризата също се различава значително и някои страни могат да окажат далеч по-голяма бюджетна подкрепа на своите икономики от други, подчерта Фон дер Лайен.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли посочи, че се нуждаем от нов план „Маршал“, но финансиран от Европа. Той изрази силна подкрепа за облигациите за възстановяване и призова лидерите да бъдат още по-амбициозни.

По-рано този месец евродепутатите гласуваха за освобождаване на повече от 3 милиарда евро в подкрепа на здравеопазването.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.